fbpx

Steve Horwitz: Ένας ακαταπόνητος υπερασπιστής των ιδεών της ελευθερίας

Steve Horwitz: Ένας ακαταπόνητος υπερασπιστής των ιδεών της ελευθερίας

Ο καθηγητής Στηβ Χόρβιτς είναι ο τιμώμενος για φέτος προσκεκλημένος του ΚΕΦίΜ στα Βραβεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2019, στον οποίο θα απονεμηθεί το Βραβείο για την Προώθηση του Οικονομικού Αλφαβητισμού.

Ο καθηγητής Χόρβιτς είναι ένας από τους εξέχοντες σύγχρονους εκπροσώπους της αυστριακής οικονομικής σχολής, τις ιδέες της οποίας προωθεί με δέσμευση, συνέπεια και αποτελεσματικότητα τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο γενικό κοινό.

Στο ακαδημαϊκό πεδίο, κατέχει τη διακεκριμένη έδρα Ελεύθερης Επιχειρηματικότητας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Miller College of Business στο Πανεπιστήμιο Ball State της Ιντιάνας, ενώ μέχρι το 2017 κατείχε την έδρα Dana Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence. Κεντρική θέση μεταξύ των επιστημονικών του ενδιαφερόντων έχει η νομισματική θεωρία και η μακροοικονομική, η ιστορία της οικονομικής και κοινωνικής σκέψης με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Φρίντριχ Χάγιεκ, καθώς και η οικονομική και κοινωνική θεωρία της οικογένειας. Μεταξύ των μονογραφιών του, ξεχωρίζουν το Microfoundations and Macroeconomics: An Austrian Perspective, (Routledge, 2000) και το Hayek’s Modern Family: Classical Liberalism and the Evolution of Social Institutions, (Palgrave, 2015), ενώ έχει επιμεληθεί σημαντικές συλλογικές εκδόσεις στις οποίες έχει συνεισφέρει πρωτότυπες εργασίες για την οικονομική επιστήμη και την αυστριακή οικονομική σχολή.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του Στηβ Χόρβιτς στο φιλελεύθερο κίνημα και την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού. Μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Institute of Humane Studies, το Foundation for Economic Education, το Fraser Institute, και το Mercatus Center του Πανεπιστημίου George Mason έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων τόσο για την εκλαΐκευση ιδεών της ελευθερίας, όσο και για την εφαρμογή της σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η διαχείριση των καταστροφών από τον τυφώνα Κατρίνα και έχει συχνά φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη έχει παραγάγει σειρά σύντομων βίντεο για το αμερικανικό LearnLiberty, ενώ συνεισφέρει τακτικά στα μπλογκ Bleeding Heart Libertarians και Coordination Problem. Πολλά από αυτά τα βίντεο έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό από το LearnLiberty.gr ενώ άρθρα του φιλοξενούνται συχνά στην ενότητα Think Tanks του liberal.gr την οποία επιμελείται το ΚΕΦίΜ. Με την πολύπλευρη ακαδημαϊκή και δημόσια δράση του, ο Στηβ Χόρβιτς έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διασάφηση κρίσιμων οικονομικών ιδεών και τη διάλυση διαδεδομένων μύθων για τη λειτουργία της οικονομίας σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ο οποίος καθημερινά διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Η ακαταπόνητη υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας, η διαρκής αναζήτηση νέων πεδίων εφαρμογής τους και επίκαιρων παραδειγμάτων που υπογραμμίζουν τη σημασία τους, το πλούσιο συγγραφικό έργο, το χιούμορ και η μεταδοτικότητα του Στηβ Χόρβιτς, τον αναδεικνύουν άξιο συνεχιστή της μεγάλης διανοητικής παράδοσης του Φρίντριχ Χάγιεκ, του Λούντβιχ φον Μίζες και του Καρλ Μένγκερ. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η ανάγκη για δυναμική, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική υπεράσπιση της ελευθερίας έναντι των απανταχού αντιπάλων της καθίσταται ξανά επιτακτική, προσωπικότητες όπως ο Στηβ Χόρβιτς προσφέρουν στέρεα επιχειρήματα και ένα πολύτιμο παράδειγμα δράσης και συμμετοχής για κάθε φίλη και φίλο της ελευθερίας.Share