fbpx

Σχετικά με εμάς

Όραμά μας είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Header icon
Ο Σκοπός Μας

Ο σκοπός του ΚΕΦίΜ είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική.

Header icon
Οι Αρχές Μας

Το έργο και οι προτάσεις μας έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη. Πιστεύουμε στην ανεκτικότητα και την Ανοιχτή Κοινωνία. Θεωρούμε το σύστημα της ελεύθερης αγοράς ως τον σημαντικότερο παράγοντα προς την εξάλειψη της φτώχειας και την ευημερία του ανθρώπου.

Header icon
Μια Δεξαμενή Σκέψης

Πιστεύουμε πως η κρισιμότερη μάχη που λαμβάνει χώρα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι η μάχη των ιδεών που επικρατούν σε μία χώρα. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμικός υπερασπιστής των ιδεών της ελευθερίας. Αυτό το κενό σκοπεύουμε να το καλύψουμε μέσω του ΚΕΦίΜ και των δραστηριοτήτων μας.


FAQ
Τι είναι το ΚΕΦίΜ;
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) είναι η κύρια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα. Έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έδρα την Αθήνα. Το όραμά μας είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες της τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ο σκοπός του ΚΕΦίΜ είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική.
Τι είναι οι δεξαμενές σκέψης;
Οι δεξαμενές σκέψης (think tanks) είναι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ως στόχο τη προβολή ιδεών, τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής, ή την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μια δεξαμενή σκέψης μπορεί να συνδέεται με πολιτικούς ή επιχειρηματικούς φορείς, ή αντιθέτως να είναι ανεξάρτητη. Το ΚΕΦίΜ είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης.
Ποια η σχέση μας με τα πολιτικά κόμματα;
Το ΚΕΦίΜ ιδρύθηκε αρχικά ως ινστιτούτο του πολιτικού κόμματος “Φιλελεύθερη Συμμαχία”. Από το 2016, λειτουργεί με νέο καταστατικό ως ανεξάρτητη, μη κομματική δεξαμενή σκέψης. Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιο μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου αποφασίσει να συμμετάσχει στις εθνικές ή τις ευρωπαϊκές εκλογές ως υποψήφιος ή υποψήφια, η θέση του στο ΚΕΦίΜ αναστέλλεται. Οι προτάσεις πολιτικής που διατυπώνουμε (διαβάστε για παράδειγμα τη συνολική μας μεταρρυθμιστική πρόταση “Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία”) απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και έχουν ως σκοπό τον επηρεασμό των πολιτικών προγραμμάτων όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που αποδέχονται τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Από που χρηματοδοτείται το ΚΕΦίΜ;
Το ΚΕΦίΜ δεν επιδιώκει, ούτε δέχεται κρατική χρηματοδότηση, ενώ πάγια αρχή μας είναι να μην έχουμε κανενός είδους εξάρτηση από ειδικά, επιχειρηματικά, ή άλλου είδους συμφέροντα. Για τη χρηματοδότηση των δράσεών μας βασιζόμαστε στην οικονομική αρωγή των περίπου 150 μελών μας και των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου (37% της συνολικής μας χρηματοδότησης κατά τη διετία 2017-8), καθώς και ανεξάρτητων, μη κρατικών, μη κομματικών φιλελεύθερων ιδιωτικών φορέων όπως το John Templeton Foundation και το Atlas Network, που αντιστοιχούν στο 53% των πόρων μας. Το 5% της χρηματοδότησής μας προέρχεται από φιλελεύθερους φορείς που από πλευράς τους αποδέχονται κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Europe Liberal Forum, Friedrich Naumann Foundation), ενώ το υπόλοιπο 5% αφορά κυρίως μικρές εταιρικές χορηγίες και πωλήσεις βιβλίων. Για να στηρίξετε το έργο μας, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ.
Πώς εννοεί το ΚΕΦίΜ τον φιλελευθερισμό;
Για εμάς ο φιλελευθερισμός είναι το σύστημα ιδεών που προάγει τα ατομικά δικαιώματα και την ελεύθερη αγορά υπό καθεστώς δημοκρατίας και νομοκρατίας. Το ΚΕΦίΜ εφαρμόζει πολιτική “μεγάλης τέντας”: Φιλοξενούμε κάθε ιδέα που εμπίπτει στον παραπάνω ευρύ ορισμό, θεωρώντας χρέος μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα που θα λειτουργεί πέρα και έξω από κομματικές γραμμές.
Είναι το ΚΕΦίΜ νεοφιλελεύθερο;
Το ΚΕΦίΜ είναι φιλελεύθερο. Δείτε σχετικά την αμέσως παραπάνω απάντηση!
Ποιους εκπροσωπούμε και ποιοι μας εκπροσωπούν;
Οι δράσεις και πρωτοβουλίες του ΚΕΦίΜ εκφράζουν και εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνο το Διοικητικό μας Συμβούλιο και την εκτελεστική μας ομάδα, και απευθύνονται σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας εδώ.
Ποιος ήταν ο Μάρκος Δραγούμης;
Ο Μάρκος Δραγούμης (1926-2011) ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φιλελεύθερους στοχαστές, ήταν αρθρογράφος και συγγραφέας. Συνέγραψε μεταξύ άλλων το έργο αναφοράς Πορεία προς τον φιλελευθερισμό (1991). Το ΚΕΦίΜ φέρει τιμητικά το όνομά του. Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μάρκου Δραγούμη στην ιστοσελίδα της Στέγης Μάρκου Δραγούμη, η οποία στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της Μαιζώνος 38.
Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις δράσεις του ΚΕΦίΜ;
Εγγραφείτε στο Newsletter μας.
Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με το ΚΕΦίΜ;
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας μας.

Το Επόμενο Βήμα και ο Ρόλος Του ΚΕΦίΜ

Μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας των Ελλήνων φιλελευθέρων, πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα να δραστηριοποιηθούμε στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών και μακριά από κομματικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς να αποτελέσουμε μία ισχυρή και σοβαρή φωνή στον πολιτικό διάλογο της χώρας μας. Ένα πράγμα που έλειψε αδιαμφισβήτητα από τον δημόσιο διάλογο…

Μήνυμα του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΚΕΦίΜ

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την στιγμή που αποφασίσαμε να αναδιοργανώσουμε το ΚΕΦίΜ και μόλις 26 μήνες από τότε που αρχίσαμε να υλοποιούμε τα σχέδιά μας. Όσα έχουμε πετύχει ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προσωπικά θεωρούσα εφικτά όταν γράφαμε το πρώτο μας business plan. Ποιος θα φανταζόταν ότι σ’ ένα…

Ο Μάρκος Δραγούμης (1926 – 2011)

Ο Μάρκος Δραγούμης, του οποίου το όνομα φέρει το ΚΕΦίΜ, στη μακρά και πολυτάραχη ζωή του έζησε από κοντά όλες σχεδόν τις στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας μετά τον πόλεμο. Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του η δίχρονη εξορία του στον Αϊ-Στράτη, αρχές του ’50, η εκλογή του ως βουλευτή της…

 

Διεθνείς Συνεργασίες

Το ΚΕΦίΜ είναι μέλος του Atlas Network (Η.Π.Α.) και του European Liberal Forum (Βέλγιο). Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς με συναφείς σκοπούς μεταξύ των οποίων το Friedrich Naumann Foundation (Γερμανία), το Timbro (Σουηδία), το Cato Institute (Η.Π.Α.), το Foundation for Economic Education (Η.Π.Α.), το Institute of Economic Affairs (Ηνωμένο Βασίλειο).