fbpx

Ο Matt Warner του Atlas Network για το ΚΕΦίΜ

Ο Matt Warner του Atlas Network για το ΚΕΦίΜ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Chief Operating Officer & Senior Fellow του Atlas Network, Matt Warner βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του ΚΕΦίΜ, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φίλους της ελευθερίας και συμμετείχε σε workshop.

Στο περιθώριο του προγράμματός του, ο Matt Warner μας μίλησε για το ΚΕΦίΜ και τη νέα πρωτοβουλία του Atlas για την αναπτυξιακή βοήθεια.

Matt Warner: Ένας από τους στόχους του Atlas Network στην Ουάσινγκτον είναι να μαθαίνουμε από την δουλειά δεξαμενών σκέψης σε ολόκληρο τον κόσμο που προάγουν μια πραγματικά ισχυρή ατζέντα οικονομικής προόδου. Είμαι γι’ αυτό στην Αθήνα, για να παρατηρήσω και να μάθω από όσα κάνει εδώ το ΚΕΦίΜ για να βελτιώσει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Έχω μάθει πολλά για το τι μπορεί να πετύχει μια δεξαμενή σκέψης όταν συγκεντρώνει μια ομάδα ανθρώπων με ταλέντο και πάθος και εντοπίζει τα σημεία που θα αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες. Θεωρώ λοιπόν μεγάλο προνόμιο που ήρθα, είδα και έμαθα από την σπουδαία ομάδα που έχετε εδώ. Είναι ευτυχές για τους ανθρώπους της Ελλάδας το γεγονός ότι διαθέτετε θεσμούς όπως το ΚΕΦίΜ που δίνουν την ωραία μάχη.

ΚΕΦίΜ: Το Atlas Network ξεκίνησε πρόσφατα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση μιας διαφορετικής αντίληψης για την ανάπτυξη. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτήν.

Matt Warner: Ένα από τα πράγματα στα οποία πολλοί άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούμε, είναι ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ως προς το ότι οι οικονομικές ευκαιρίες έχουν κομβική σημασία προκειμένου οι άνθρωποι να βγουν από τη φτώχεια. Και πολλοί εργάζονται σκληρά γι’ αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να δούμε πώς βοηθάμε ανθρώπους σε άλλες χώρες όπου εμείς είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές. Έχουμε την συμπόνοια να βοηθήσουμε, αλλά δεν είμαστε ντόπιοι και συνεπώς δεν γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες περιστάσεις. Δίνουμε γι’ αυτό μεγάλη σημασία στην τεχνική γνώση των εμπειρογνωμόνων, αλλά στην πραγματικότητα εξίσου σημαντική είναι η τοπική γνώση των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα έχει κάθε δράση.

Γι’ αυτό τον λόγο, το Atlas Network εστιάζει το πώς οι μη ντόπιοι μπορούν να υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και το όραμά τους για το μέλλον, χωρίς να επιβάλλουμε τους δικούς μας συγκεκριμένους τρόπους δράσεις σ’ αυτές.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε με δεξαμενές σκέψεις και άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν το δικό τους όραμα για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών μέσα στην αγορά, και αφαιρούμε εμπόδια σ’ αυτές τις ευκαιρίες και την επιχειρηματικότητα, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδιαστεί με καλές προθέσεις ή και όχι, αλλά κλείνουν τον δρόμο που οδηγεί προς την οικονομική πρόοδο. Υποστηρίζοντας λοιπόν δεξαμενές σκέψεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε άλλες χώρες που εντοπίζουν μερικές φορές πολύ απλές και μικρές πολιτικές που μπορεί να μοιάζουν με μικρές αλλαγές αλλά έχουν μεγάλο αποτέλεσμα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Για παράδειγμα, στην Ινδία το Center for Civil Society είναι μια δεξαμενή σκέψης με σχετικά μικρό προϋπολογισμό – δεν έχει τον προϋπολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας – και παρ’ όλα αυτά η πολύ μικρή δεξαμενή σκέψης εντόπισε την ανάγκη να αφαιρεθούν οι προϋποθέσεις ελάχιστου κεφαλαίου για τις νέες επιχειρήσεις. Η προηγούμενη πολιτική όριζε ότι για να μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια επιχείρηση θα πρέπει να πάει σε κάποιον γραφειοκράτη και να αποδείξει πως έχει το 106% του κατά κεφαλή ΑΕΠ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ποιος είναι ο λόγος αυτού του περιορισμού; Υποθέτω ότι θεσπίστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να παίρνουν αχρείαστα ρίσκα. Ποιος όμως είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο να πάρει ένα ρίσκο – κάποιος γραφειοκράτης, ή οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους;

Κι αυτό που συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μικροί νόμοι που εξαρτώνται από τη γραφειοκρατία, είναι ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για δωροδοκία και διαφθορά. Έτσι, όχι απλώς ο εκάστοτε γραφειοκράτης δεν είναι το κατάλληλο άτομο για να αποφασίσει αν κάποιος θα ξεκινήσει μια επιχείρηση ή όχι, αλλά και δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις της διαφθοράς.

Μιλήσαμε, για παράδειγμα, με έναν άνθρωποι που μας είπε: “Γνωρίζω ότι χρειάζομαι το τάδε ποσό για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζομαι τα τριπλά γιατί τόσο θα μου κοστίσει να δωροδοκήσω τον τοπικό γραφειοκράτη για να μου δώσει το πιστοποιητικό που θα λέει πως έχω τα αρκετά χρήματα ώστε να ξεκινήσω την επιχείρησή μου”. Αυτή λοιπόν η δεξαμενή σκέψης πέτυχε την κατάργηση της προϋπόθεσης ελάχιστου κεφαλαίου. Κι αυτό είναι μία από τις παραμέτρους που προσμετρώνται στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χάρη σε έρευνες που διεξάγουμε μπορούμε να μεταφράζουμε τις αλλαγές στις επιδόσεις των δεικτών που θα έχει αυτή η πολιτική σε αλλαγές στα επίπεδα της φτώχειας. Και μόνο από αυτή την απλή αλλαγή, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια και να επιτρέψουμε σε πολλούς ανθρώπους να επιδιώξουν οι ίδιοι μια ζωή μεγαλύτερης ευημερίας.

Share