fbpx

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2016

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2016

Θυμάστε τι κάνατε την πρωτοχρονιά του 2016; Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου, εργάζεστε για το κράτος.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 το ΚΕΦίΜ-Μάρκος Δραγούμης παρουσίασε, στο πλαίσιο της τελευταίας «Τρίτης με ΚΕΦίΜ» πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, την μελέτη του Κέντρου για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι:

Άδωνις Γεωργιάδης

Μιράντα Ξαφά

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Κωνσταντίνος Καλλίρης

Τον ρόλο του συντονιστή ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα που κατέκλεισαν την αίθουσα «Βίκος» του ξενοδοχείου Stanley. Την ομαλή προσέλευση και γενικότερη εξυπηρέτησή τους ανέλαβαν, όπως πάντα με χαμόγελο και επαγγελματισμό,  οι εθελοντές του ΚΕΦίΜ, υπό την επίβλεψη του Θωμά Γαζή.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Καλλίρης, άνοιξε την εκδήλωση με μία ευσύνοπτη παρουσίαση της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, η οποία το 2016 θα έλθει την 7η Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Προϋπολογισμού. Μετά από μία σύντομη ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε (στα πρότυπα της δουλειάς του Tax Foundation των ΗΠΑ), έγιναν οι απαραίτητες συγκρίσεις με προηγούμενα έτη και αναδείχθηκε η όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου, με έμφαση στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την εξαιρετικά συντηρητική πρόβλεψη του ΚΕΦίΜ, το 2016 θα χρειαστεί να εργαστούμε περίπου μισό μήνα περισσότερο από το 2015 για να πληρώσουμε τους φόρους μας.

Στην συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Μιράντα Ξαφά, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ,η οποία παρουσίασε μία σειρά από νέα στοιχεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος στην ΕΕ, παρά το χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη. Αποκάλυψε δε ότι για κάθε 100 ευρώ της απόδειξης παροχής υπηρεσιών το κράτος εισπράττει από 60 έως 82 ευρώ. Στην συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξήρε την χρησιμότητα της έρευνας του ΚΕΦίΜ για τον δημόσιο διάλογο και εστίασε στον παράλογο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στην Ελλάδα. Σημείωσε με έμφαση ότι η επιμονή στις ακραίες κρατικές δαπάνες επιβαρύνει, ελλείψει δανεισμού, τον έλληνα φορολογούμενο και ότι αυτή η τακτική δίνει ηθικό υπόβαθρο στη φοροδιαφυγή,  ακόμα και σε ανθρώπους που προσυπογράφουν την προσήλωση στο κράτος δικαίου. Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί άμεσα, αν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Τέλος, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης  εστίασε την κριτική του στην εξαιρετικά χαμηλή ανταποδοτικότητα των φόρων και στην συντήρηση ενός τεράστιου κρατικού μηχανισμού με περισσότερους από 1500 φορείς, οι οποίοι, αντί να μειωθούν, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν εντυπωσιακά τόσο σε αριθμό όσο και σε επίπεδο κόστους σε ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμα, ο κ. Καρκατσούλης αποκάλυψε ότι με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα η διοικητική πυραμίδα του δημοσίου με την προθήκη 75 νέων θέσεων γραμματέων και κατέληξε με την επισήμανση ότι απαιτείται πολιτική βούληση για τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών.

Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό, καθώς και με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του πρώην Υπουργού κ. Στέφανου Μάνου που πυροδότησε έναν δημιουργικό διάλογο με τον κ. Γεωργιάδη περί πολιτικών επιλογών και δημόσιας πολιτικής. Ο συντονιστής κ. Στούπας κήρυξε τη λήξη της εκδήλωσης εν μέσω αιτημάτων για μερικές ακόμα ερωτήσεις από τους ακροατές και το ΚΕΦίΜ ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό για την πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης: 

tax_freedom_day_2016
Share