fbpx

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #8 Νοέμβριος 2020

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #8 Νοέμβριος 2020
Οικονομία διαμοιρασμού και περιστασιακή οικονομία

Πάνω από 7 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει ρυθμιστικά την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού και της περιστασιακής οικονομίας (sharing / gig economy), εφαρμογών δηλαδή όπως η Airbnb, η Uber και η Lyft.

Στην ερώτηση για τον μήνα Νοέμβριο απάντησαν συνολικά 47 Ελληνίδες και Έλληνες οικονομολόγοι. Το 73% αυτών επιθυμεί την περαιτέρω ενθάρρυνση της ανάπτυξης αυτών των πλατφορμών, ενώ μόλις το 11% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 17% των απαντησάντων. (Τα παραπάνω ποσοστά αθροίζουν 101 λόγω στρογγυλοποίησης).

Ερώτηση: Η κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει ρυθμιστικά την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού / περιστασιακής οικονομίας (sharing / gig economy) στη χώρα μας.

Οι απαντήσεις των μελών του Πάνελ αναλυτικά.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΟνοματεπώνυμοΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγηματικό σχόλιο
Δημήτρης ΒαγιανόςLondon School of Economics44Οι νέες τεχνολογίες καθιστούν την ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού αναπόφευκτη. Το κράτος θα πρέπει να συμβαδίσει με την πραγματικότητα αυτή, βρίσκοντας όμως τρόπους να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ιωάννης ΒενέτηςΠανεπιστήμιο Πατρών44
Χάρης ΒλάδοςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας55Η κυβέρνηση στην Ελλάδα -όπως και κάθε κυβέρνηση, κάθε χώρας στον πλανήτη- οφείλει να διευκολύνει την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας ή κλάδου της οικονομίας, παρέχοντας ένα πλήρες, λειτουργικό, ευέλικτο και αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας που να εγγυάται συγχρόνως την προστασία του συλλογικού και του ιδιωτικού συμφέροντος. Χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και με έμφαση στον περιορισμό κάποιας πιθανής δημιουργίας αρνητικών εξωτερικών οικονομιών, στην μείωση της φοροδιαφυγής και της τήρησης της νομιμότητας.
Μανόλης ΓαλενιανόςRoyal Holloway, University of London44
Σωτήρης ΓεωργανάςCity, Πανεπιστημιο του Λονδινου55Γενικά το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν ευνοεί την περιστασιακή/ευέλικτη εργασία θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι θέλουν όλοι μια κλασική δουλειά 9-5. Αυτό γίνεται όλο και πιο απαρχαιωμένο και δυσκολεύει όσους χρειάζονται ευελιξία ή απλά θέλουν να ζουν λίγο διαφορετικά.
Νίκος ΓεωργαντζήςBurgundy School of Business, Dijon-Γαλλία15Μακροχρόνια, δεν μπορούμε να απαιτούμε επιχειρηματική, περιβαλλοντική, κοινωνική υπευθυνότητα και ταυτόχρονα να ανοίγουμε την αγορά σε ανταγωνισμό χάρη σε περιστασιακές στρατηγικές. Η παρούσα στιγμή προσφέρεται για ένα εύλογο παράδειγμα: Εμπιστεύεστε τον κάθε "νοικοκύρη" ενός AirBnB στη λήψη μέτρων καθαριότητας με σκοπό τη μη εξάπλωση της πανδημίας; Εγώ προσωπικά, σαν καταναλωτής παρομοίων υπηρεσιών, όχι. Φυσικά το παράδειγμα είναι λιγότερο εύλογο στην περίπτωση μετακινήσεων με UBER αλλά εν γένει φαίνεται αδύνατο να ελεγχθούν όσο χρειάζεται τέτοιες αποκεντρωμένες λύσεις. Ειδικά σε μια χώρα όπου οι τιμές για τις αντίστοιχες παραδοσιακά παρεχόμενες υπηρεσίες (ξενοδοχεία, ταξί) είναι ήδη αρκετά χαμηλές ώστε να μην είναι απαραίτητη μια επιπλέον τόνωση του ανταγωνισμού.
Δημήτρης ΓεωργούτσοςΟικονομικό Πανεπίστημιο Αθηνών55
Χρήστος ΓκενάκοςUniversity of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55The question posed is very general. The same way there are market failures, there are also government failures, so try not to pose so general questions.
Δημήτρης ΔεμέκαςInstitute of Global Affairs, LSE; Special Adviser to the Bank of England; independent consultant15
Παναγιώτης ΕυαγγελόπουλοςΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου55
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής33Θα ήταν καλύτερο να τεθεί το ερώτημα διαφορετικά, και τότε θα συμφωνούσα "απολύτως": Πρέπει να ρυθμίζονται οι αναφερόμενες δραστηριότητες με τρόπο που να διευκολύνεται η ανάπτυξή τους αλλά και να προστατεύονται τρίτοι π.χ. στην περίπτωση της Airbnb, οι μόνιμοι ένοικοι ή κάτοικοι μιας πολυκατοικίας.
Λουκάς ΚαραμπαρμπούνηςUniversity of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR43
Σωτήρης ΚαρκαλάκοςΠανεπιστήμιο Πειραιά55
Αλέξανδρος ΚοντονίκαςUniversity of Essex34
Σπύρος ΛαπατσιώραςΠανεπιστήμιο Κρήτης35Εξαρτάται από το νόημα του όρου "ρυθμιστικά", καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά τον εν εξελίξει "ψηφιακό μετασχηματισμό", καλύπτει πολλαπλά και ετερογενή, έως ένα βαθμό, θέματα.
Παναγιώτης ΛιαργκόβαςΚέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου44
Ελένη ΛουρήΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν και την κανονική φορολόγηση των εσόδων στη χώρα πραγματοποίησης τους, και δεν θα πρέπει να δημιουργούν άνισο ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.
Μάνος ΜατσαγγάνηςΠολυτεχνείο Μιλάνου35Το θέμα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη, αλλά καλύτερη ρύθμιση. Είναι απολύτως θεμιτό η Airbnb να ανταγωνίζεται τα ξενοδοχεία, και η Uber ή η Lyft τα ταξί. Δεν είναι θεμιτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να εκδηλώνεται με παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, κοινής ησυχίας (Airbnb) ή ελάχιστων αμοιβών (Uber/Lyft).
Κώστας ΜεγήρYale University55Οδηγεί στην αύξηση ευκαιριών για εργασία και αυξάνει την ευελιξία της οικονομίας
Χρυσοβαλάντου ΜήλιουΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών43
Στέλιος ΜιχαλόπουλοςBrown University, CEPR and NBER54
Γεώργιος Κ. ΜπήτροςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών24Από την εμπειρία των τελευταίων ετών προκύπτει ότι οι εν λόγω πλατφόρμες προάγουν τον φθηνό τουρισμό, ενώ παράλληλα δημιουργούν μεγάλες εξωτερικότητες, οι οποίες διαχέονται ανεξέλεγκτα. Η χώρα μας πρέπει να στοχεύσει στον υψηλής αποδοτικότητας τουρισμό. Επιπλέον, από γνώση και εμπειρία μπορώ να πω ότι οι ρυθμιστές στην Ελλάδα δύσκολα βρίσκουν τη χρυσή τομή, τα δικαστήρια υπολειτουργούν, κλπ. Γι' αυτό, προτιμώ την προσέγγιση να περιοριστεί το εύρος δράσης αυτών των διευκολύνσεων.
Δάφνη ΝικολίτσαΠανεπιστήμιο Κρήτης54
Μάνθος ΝτελήςMontpellier Business School55
Μιράντα ΞαφάCIGI, ΚΕΦίΜ55Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή πωλητές υπηρεσιών με χρήστες προωθούν τη βέλτιστη χρήση πόρων που διαφορετικά μπορεί να λιμνάζουν, και συμπληρώνουν το εισόδημα των πωλητών. Ρόλος του κράτους είναι να διευκολύνει αυτές τις συναλλαγές, που προσφέρουν σχετικά φθηνές υπηρεσίες και δυνατότητα αξιολόγησης, με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αποτρέπει παραπλανητικές διαφημίσεις και κακή χρήση προσωπικών δεδομένων.
Αναστάσιος ΞεπαπαδέαςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Bologna11I strongly disagree with gig economy. It will undermine labour relations and increase asymmetries in information between employers and potential employees.
Νίκος ΟικονομίδηςStern School of Business, NYU55
Θεόδωρος ΠαναγιωτίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας55
Γεώργιος ΠάνοςUniversity of Glasgow44Βρίσκω ότι ο όρος «απασχόληση ελευθέρων δεξιοτήτων» ακούγεται μάλλον πιο δόκιμος. Στις εποχές της τωρινής και της επερχόμενης ψηφιακής επανάστασης, καθώς και στο τοπίο του COVID-19 και μετά από αυτό, υπάρχει πολύς χώρος για τέτοιες εργασίες στην Ελλάδα. Με υψηλότατη ανεργία στους νέους, πολλούς νέους να είναι σε κινητικότητα απασχόλησης με το εξωτερικό, και σε μια χώρα που στην παρούσα στιγμή μόνο οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης δύνανται προς περιστασιακή/προσωρινή απασχόληση στους νέους, ο συγκεκριμένος χώρος ενέχει πολλές νέες δυνατότητες. Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό μορφωμένων νέων και ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δεξιοτήτων και ιδεών. Έχοντας πει αυτά, για να ανταποκριθεί σε μία νέα οικονομία ελευθέρων δεξιοτήτων η χώρα και να επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή, θα πρέπει και το εκπαιδευτικό πλαίσιο να ακολουθήσει τη λογική της και να μεταρρυθμιστεί στοχεύοντας σε υψηλά επίπεδα νέων δεξιοτήτων και μοντέρνων ανθρώπινων αλφαβητισμών. Επίσης, το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομίας είναι συμπληρωματικό και επικουρικό του βασικού μοντέλου εργασίας, που πρέπει να στοχεύει πάντα στη βελτίωση της ποιότητας, του συνταιριάσματος, και της ικανοποίησης από την εργασία.
Θεολόγος ΠαντελίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας14
Θοδωρής ΠαπαγεωργίουBoston College44
Αθανάσιος Π. ΠαπαδόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης44
Δημήτρης ΠαπανικολάουNorthwestern University54
Θοδωρής ΠελαγίδηςΠανεπιστήμιο Πειραιώς & Brookings Institution55
Ιωάννα-Σαπφώ ΠεπελάσηΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών53
Στέλιος ΠερράκηςConcordia University35Και πάλι δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση στην ερώτηση. Οι πλατφόρμες αυτές διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών και ενδεχομένως προϊόντων από ιδιώτες απευθείας στους χρήστες ή αγοραστές με πολύ χαμηλό κόστος διαμεσολάβησης. Έτσι εισάγουν συναγωνισμό στην αγορά και βοηθούν τους καταναλωτές. Απ' την άλλη μεριά, εκτοπίζουν ή χειροτερεύουν τη μισθωτή εργασία στην ίδια αγορά, και γι' αυτό το ρυθμιστικό τους πλαίσιο είναι αναγκαίο αλλά δύσκολο.
Παναγιώτης ΠετράκηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών55
Βασιλική ΣκρέταUniversity College London, UT Austin and CEPR54
Γιώργος ΣταματόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης45
Θανάσης ΣτέγγοςUniversity of Guelph44
Αθανάσιος ΤαγκαλάκηςΠανεπιστήμιο Πατρών33
Λουκάς ΤσούκαληςΕΛΙΑΜΕΠ/Sciences Po, Paris55
Μιχάλης ΧαλιάσοςGoethe University Frankfurt και CEPR55Σε μια οικονομία με σημαντική ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, με αβεβαιότητα για το μελλοντικό εισόδημα και περιορισμένα ρευστά διαθέσιμα, αλλά και με παράδοση στις «δεύτερες» και «τρίτες» δουλειές, η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης μπορεί να ωφελήσει πολλούς, να μειώσει την φοροδιαφυγή και να κρατήσει νέους στην Ελλάδα. Η εξοικείωση με αυτές τις μεθόδους μπορεί επίσης να διανοίξει δυνατότητες πρόσβασης στην διεθνή αγορά για τους (νέους κυρίως) Έλληνες.
Γιώργος ΧαντζηνικολάουΤράπεζα Πειραιώς, Χρηματιστηριο, Ενωση Τραπεζων34Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές, αλλά ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είναι «όσο λιγότερες ρυθμίσεις, τόσο καλυτέρα». Γιατί, έστω και ανεπιθύμητα (και αυτό παίζεται μερικές φορές), στη προσπάθεια να ρυθμιστεί κάτι, μπορεί να γίνει ζημιά, ή τώρα, ή στο μέλλον!
Κρίστης ΧασάπηςUniversity of Cyprus55
Δημήτριος ΧατζηνικολάουΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων44Δεδομένης της προόδου της τεχνολογίας (Η/Υ, διαδίκτυο), αν δημιουργηθεί και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, η ιδέα φαίνεται καλή, καθότι οι συμμετέχοντες θα έχουν ισχυρότερα κίνητρα ν' αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.
Γιώργος ΧορταρέαςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών33Η απάντηση στην ερώτηση 1 είναι ο μέσος όρος από το 2 για την οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy) και 4 για την περιστασιακή οικονομία (gig economy)
Share