fbpx

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #2 Μάιος 2020

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #2 Μάιος 2020
Διατίμηση στα προϊόντα πρώτης ανάγκης

Η ερώτηση του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων για τον μήνα Μάιο αφορούσε το επίκαιρο ζήτημα της διατίμησης προϊόντων πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως οι προστατευτικές μάσκες. 

Από τις 64 απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση του μήνα προκύπτει μια σχετικά ισχυρή απόρριψη της λύσης της διατίμησης, καθώς όσοι διαφωνούν με τη διατίμηση είναι περίπου διπλάσιοι από εκείνους που συμφωνούν.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε διατίμηση προϊόντων όπως οι προστατευτικές μάσκες για να διασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητά τους στους καταναλωτές.

Οι απαντήσεις των μελών του Πάνελ αναλυτικά.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΌνομαΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγηματικό σχόλιο
Φάμπιο Αντωνίου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15
Δημήτρης Βαγιανός London School of Economics24
Μανόλης Γαλενιανός Royal Holloway, University of London15
Σωτήρης Γεωργανάς City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου43Αν υπάρχει πραγματικά ζήτημα ότι έχουν ανέβει οι τιμές μασκών και κάποιοι άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος δυσκολεύονται να αγοράσουν αρκετές, τότε η διατίμηση μπορεί να τους βοηθήσει. Το πρόβλημα με την διατίμηση είναι ότι μπορεί να μειώσει την προσφορά ή την ποιότητα. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλός τρόπος να διασφαλίζεται η ποιότητα, αλλά αν υπάρχει, τότε μια προσωρινή διατίμηση που δεν περιορίζει υπερβολικά την προσφορά μπορεί να είναι συνολικά ωφέλιμη για τους καταναλωτές.

Η Ελλάδα έχει ένα σπάνιο καλό παράδειγμα διατίμησης για να βγάλει συμπεράσματα: το μεταλλικό νερό. Υπάρχει διατίμηση εδώ και χρόνια, η προσφορά όμως δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί. Βρίσκεις παντού μπουκαλάκια νερό, σε επαρκή ποιότητα, και σε τιμές έως και 80% χαμηλότερες από την λοιπή Ευρώπη.
Νίκος Γεωργαντζής Burgundy School of Business, Dijon-Γαλλία55Δεδομένης της αναγκαιότητας της μάσκας, το κράτος δεν μπορεί να αφήσει τον πολίτη έρμαιο των κερδοσκόπων, ειδικά όταν ήδη έχουν παρατηρηθεί τάσεις υπερβολικών υπερτιμήσεων του εν λόγω προϊόντος.
Δημήτρης Γεωργούτσος Οικονομικό Πανεπίστημιο Αθηνών15
Χρήστος Γκενάκος University of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15
Περικλής Γκόγκας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης44Καλύτερη επιλογή θα ήταν ο περιορισμός του αριθμού που πωλείται σε κάθε καταναλωτή.
Δημήτρης ΔεμέκαςInstitute of Global Affairs, LSE; Special Adviser to the Bank of England; independent consultant54Η διατίμηση είναι απαραίτητη για την προστασία του καταναλωτή εαν η χρήση των προιόντων αυτών γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση. Ακόμα και αν γίνει απλώς ως σύσταση, η διατίμηση είναι και πάλι απαραίτητη εαν δεν υπάρχει--ή μέχρι να υπάρξει-- επαρκής προσφορά στην αγορά υπό ανταγωνιστικές συνθήκες.
Ανδρέας Δριχούτης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών54Αν και η διατίμηση αγαθών δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά, η αγορά και χρήση μάσκας εν μέσω πανδημίας έχει μια θετική εξωτερικότητα που δεν λαμβάνεται υπόψη στην τιμή της. Η διαμόρφωση υψηλών τιμών μπορεί να οδηγήσει στην αγορά και χρήση μάσκας από άτομα τα οποία έχουν τον μικρότερο κίνδυνο να μολύνουν άλλα άτομα ενώ αντίθετα να στερήσει τη χρήση μάσκας από άτομα που έρχονται σε επαφή με περισσότερα άτομα και για τα οποία η χρήση μάσκας θα είχε μεγαλύτερο όφελος.
Η διατίμηση των προστατευτικών μασκών θα πρέπει να συνοδεύεται από περιορισμό της ποσότητας που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να αποφευχθούν ελλείψεις στην αγορά.
Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου15Δεν υπάρχει πιο αναχρονιστικό μέτρο από αυτό.
Μάριος Ζαχαριάδης Πανεπιστήμιο Κύπρου34
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής14Το ζήτημα είναι να μετατοπισθεί η καμπύλη προσφοράς και επομένως το σημείο ισορροπίας της σχετικής αγοράς. Φρονώ πάντως ότι υπάρχουν δυσκολότερα ερωτήματα (και διλήμματα) αναφορικά με την πολιτική ανάσχεσης της πανδημίας.
Μυρτώ Καλουπτσίδη Harvard University14It may make sense to subsidize masks, but fixing their price may lead to unintended negative consequences (unwillingness of firms to produce them).
Σαράντης Καλυβίτης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Η διατίμηση είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εφαρμοστεί για πολύ σύντομα διαστήματα. Ήδη στην Ελλάδα η προσφορά έχει ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και δεν υπάρχει λόγος για επιβολή διατίμησης. Πιο σημαντικό είναι να αρθούν τα εμπόδια ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και εισόδου για υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους κλάδους, τηρώντας βέβαια τις αναγκαίες υγειονομικές προδιαγραφές.
Ιωάννης Καραγιάννης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας51
Λουκάς Καραμπαρμπούνης University of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR15Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τυχαία κατανομή προϊόντων στην ουρά βελτιώνει την ευημερία και την υγεία των καταναλωτών σε σχέση με μια κατανομή που βασίζεται στην ιδιωτική προθυμία πληρωμής. Οι έλεγχοι τιμών στρεβλώνουν την κατανομή των πόρων στις πιο κερδοφόρες χρήσεις τους, μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων και ενθαρρύνουν τη μαύρη αγορά. Μια καλύτερη λύση είναι να δοθεί κίνητρο στην παραγωγή και να προωθηθεί ο ανταγωνισμός και η είσοδος στην αγορά. Εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παρέχει βασικά προϊόντα υγείας βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να εισάγουμε ή να εθνικοποιήσουμε την παραγωγή τους.
Σωτήρης ΚαρκαλάκοςΠανεπιστήμιο Πειραιά15
Αλέξανδρος Κοντονίκας University of Essex55
Χρήστος Κωτσόγιαννης University of Exeter35Κάτω από συνθήκες, ναι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της ποιότητας, συνεπώς θα χρειαστεί κάποια μορφή ελέγχου ποιότητας (και της αγοράς).
Σπύρος ΛαπατσιώραςΠανεπιστήμιο Κρήτης55Οι μάσκες θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα (χωρίς επιβάρυνση) στον πληθυσμό ή στο κοινό στα σημεία όπου είναι υποχρεωτική η χρήση τους, όπως σε Βέλγιο, Ισπανία, Τουρκία και άλλα κράτη και περιοχές, λόγω θετικών εξωτερικοτήτων από τη χρήση τους. Διαφορετικά, για τον ίδιο λόγο, απαιτείται διατίμηση.
Θεόδωρος Π. Λιανός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Η επιβολή διατιμήσεων δεν είναι καλή πρακτική και ούτε εξασφαλίζει απρόσκοπτη προσφορά. Εν τούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να επιβάλλεται, όπως π.χ. σε περίπτωση μονοπωλίου ποσίμου ύδατος. Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη λειτουργία των αγορών στις οποίες σκέπτεται να επιβάλει διατιμήσεις.
Παναγιώτης Λιαργκόβας Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου15
Αναστασία Λίτινα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων55
Ελένη Λουρή Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Η διατίμηση δεν εξασφαλίζει διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η διατίμηση δίνει μια τιμή στόχο για να υιοθετήσουν οι προμηθευτές, ακόμα και αν θα μπορούσαν να τιμολογήσουν χαμηλότερα. Η επάρκεια της προσφοράς εξασφαλίζει διαθεσιμότητα και χαμηλές τιμές και αυτήν θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση.
Μίλτος Μακρής University of Kent55Ο βασικός ρόλος των μασκών είναι να αποτρέπουν αυτούς που τις φορούν να μεταδίδουν τον ιό. Κάποιοι μπορεί να μην το παίρνουν υπόψη τους, ή δεν μπορούν οικονομικά να πάρουν μέτρα που ωφελούν άλλους. Για να εξασφαλιστεί η σωστή χρήση και διαθεσιμότητα πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει με κάποιον τρόπο.
Μάνος Ματσαγγάνης Πολυτεχνείο Μιλάνου55Η εμπειρία της Ιταλίας, όπου ζω, δείχνει ότι σε περιόδους υψηλής ζήτησης / περιορισμένης προσφοράς εμφανίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται χωρίς διοικητικά μέσα. Αυτά πρέπει να είναι όχι μόνο η διατίμηση, αλλά και ο έλεγχος της ποσότητας που δικαιούται να αγοράσει κάθε καταναλωτής (rationing). Προφανώς οι διοικητικοί έλεγχοι θα πρέπει να καταργηθούν αμέσως μετά.
Χρυσοβαλάντου Μήλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών23
Μιχάλης ΜητσόπουλοςΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών15
Στέλιος Μιχαλόπουλος Brown University, CEPR and NBER24
Γεώργιος Κ. Μπήτρος Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Το κράτος έχει στη διάθεση σου άλλα μέσα για να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από το να κάνουν εκμετάλλευση της πρόσκαιρης δύναμής τους κατά την αποκαλούμενη περίοδο της αγοράς, δηλαδή για το διάστημα που χρειάζεται προκειμένου η προσφορά να ανταποκριθεί στην ζήτηση. Μια αξιόπιστη απειλή για εισαγωγή δελτίου διανομής, ή κατά περίπτωση για άμεση εισαγωγή του είδους που βρίσκεται σε εξαιρετική ανεπάρκεια, κλπ., αρκεί κατά κανόνα για να γίνει η διανομή της υπάρχουσας ποσότητας με βάση τις ανάγκες των χρηστών και όχι μέσω των τιμών. Η κακή συνήθεια οι κυβερνήσεις να παίζουν με το μηχανισμό των τιμών μπορεί να τους εξασφαλίζει βραχυχρόνια πολιτικά οφέλη, αλλά για τους πολίτες ως καταναλωτές και παραγωγούς οι συνέπειες είναι και επώδυνες και μακροχρόνιες.
Δάφνη Νικολίτσα Πανεπιστήμιο Κρήτης15
Μάνθος Ντελής Montpellier Business School25Από ό,τι έχω συμπεράνει υπάρχει επάρκεια σε λογικές τιμές. Στην αρχή της κρίσης υπήρχε ένα σχετικό πρόβλημα το οποίο φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί.
Χάρης Ντέλλας Universität Bern14
Μιράντα Ξαφά CIGI, ΚΕΦίΜ15Η διατίμηση χρειάζεται μόνο σε ολιγοπωλειακές αγορές, που δεν είναι η περίπτωση των προστατευτικών μασκών. Οι ανταγωνιστικές αγορές αυτορυθμίζονται.
Αναστάσιος Ξεπαπαδέας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Bologna15Διατίμηση πάνω από την τιμή ισορροπίας στην αγορά θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές για τους καταναλωτές. Διατίμηση κάτω από την τιμή ισορροπίας στην αγορά θα οδηγήσει σε ελλείψεις και πιθανώς «μαύρη αγορά». Αν η τιμή ισορροπίας κρίνεται υψηλή, θα πρέπει να γίνει ρύθμιση στην πλευρά της προσφοράς ώστε για τη δεδομένη ζήτηση να αυξηθεί η προσφορά.
Νίκος Οικονομίδης Stern School of Business, NYU33
Θεόδωρος Παλυβός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15
Θεόδωρος Παναγιωτίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας35Η διατίμηση είναι ένα μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει ομαλότητα τόσο από την ζήτηση, όσο και από την προσφορά.
Γεώργιος ΠάνοςUniversity of Glasgow55Η διατίμηση προϊόντων και ο μερικός έλεγχος τιμών είναι αναγκαίοι στην παρούσα φάση, αλλά και σε μία χώρα που έχει δεχτεί αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά την περασμένη δεκαετία.
Θεολόγος Παντελίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας14
Θοδωρής Παπαγεωργίου Boston College14Οι μάσκες θα πρέπει να επιδοτούνται, χάρη στην θετική εξωτερικότητά τους, καθώς προστατεύουν (και) τους συμπολίτες μας. Η διατίμηση αντιθέτως μπορεί να μειώσει την προσφορά τους.
Αθανάσιος Π. Παπαδόπουλος Πανεπιστήμιο Κρήτης14Ο έλεγχος ύπαρξης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά θα εγγυηθεί την λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Ηλίας Παπαϊωάννου London Business School and CEPR33Η ακαδημαϊκή έρευνα δείχνει ότι συχνά πολιτικές διατίμησης με καθορισμό ανώτατης τιμής έχουν αρνητικά για τον καταναλωτή αποτελέσματα καθώς νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Οι εταιρείες, συχνά, αντί να ανταγωνίζονται, καθορίζουν σιωπηλά την τιμή των προϊόντων στην ορισμένη από το κράτος (σιωπηρή συμπαιγνία). Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά αυτή. Πολιτικές διατίμησης θα πρέπει να είναι στην φαρέτρα της πολιτείας, αλλά ως μοχλός ενίσχυσης του ανταγωνισμού και έσχατο καταφύγιο σε περιπτώσεις που η αγορά γίνει μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή.
Ανδρέας ΠαπανδρέουΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Η όποια πολιτική κυβερνητικής υποστήριξης προϊόντων όπως οι προστατευτικές μάσκες (διατίμηση, επιδότηση, δωρεά) εξαρτάται από το κόστος τους (αν θα είναι απαγορευτική η χρήση "της σωστής" μάσκας από τους φτωχότερους), την σημαντικότητα της μάσκας στο περιορισμό της εξάπλωσης, και το βαθμό που προστατεύει όχι αυτήν που τη φοράει αλλά τους υπόλοιπους…καθώς σε αυτήν τη περίπτωση δεν θα έχει επαρκές κίνητρο να την αγοράσει και να την φορέσει. Η διατίμηση από μόνη της μπορεί να μην αρκεί αν υπάρχει περιορισμός στην προσφορά.
Δημήτρης ΠαπανικολάουNorthwestern University34It is not obvious that price controls are the right strategy here. They should secure a supply of masks first and then distribute them at a subsidized price. If they simply impose price controls, sellers will find it more profitable to sell elsewhere.
Εύη Παππά Universidad Carlos III de Madrid34Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέσει ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει δωρεάν τους πολίτες που δεν μπορούν να προστατευτούν από μόνοι τους με μάσκες που να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς και να ενημερώσει κατάλληλα τους πολίτες για το πώς μπορούν να φτιάξουν αυτοσχέδιες μάσκες και να προστατευθούν γενικά από την πανδημία.
Θοδωρής Πελαγίδης Πανεπιστήμιο Πειραιώς & Brookings Institution15Η αγορά ήδη προσφέρει μάσκες σε πολύ χαμηλή τιμή. Άσε που ο καθένας μπορεί να φτιάξει μόνος του.
Ιωάννα-Σαπφώ ΠεπελάσηΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύει για το βραχύτερο δυνατόν διάστημα και μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στέλιος Περράκης Concordia University24Η διατίμηση, δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, ο έλεγχος των τιμών καταναλώσεως, δεν εξασφαλίζει επάρκεια. Τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα στην παραγωγή, και αρκεί η παραγγελία τους με προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών και με αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους ποιότητας.
Παναγιώτης Πετράκης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Μπορείς να επιβάλεις διατίμηση όταν μπορείς να ελέγξεις την προσφορά.
Ιορδάνης (Jordan) ΠέτσαςKania School of Management, University of Scranton, PA, USA15Με βάση την αποτίμηση της αγοράς, εφόσον δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά, δεν υπάρχει λόγος για να προβεί η κυβέρνηση σε διατίμηση. Τα πλαφόν, δηλαδή τα ανώτατα όρια τιμών, αποτελούν γενικά κακή ιδέα. H εγχώρια παραγωγή για τις μάσκες έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα νούμερα της εγχώριας παραγωγής, συν τις εισαγωγές, είναι αρκετά για να καλυφθεί το σύνολο της ζήτησης. Εάν δούμε για παράδειγμα πώς άλλες χώρες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, όπως η Νότια Κορέα, και η Ταϊβάν που προχώρησαν σε διατίμηση όσον αφορά τις μάσκες, το πρώτο βήμα και για τις δύο αυτές χώρες ήταν να αυξήσουν την εσωτερική παραγωγή με αποτέλεσμα να συγκεντροποιήσουν κεντρικά - σε μεγάλο βαθμό - τη διανομή.
Άρης Σπανός Virginia Tech, USA55
Γιώργος Σταματόπουλος Πανεπιστήμιο Κρήτης15
Θανάσης Στέγγος University of Guelph55This is a measure that will produce positive externalities through consumer confidence building.
Κωνσταντίνος Τατσιράμος University of Luxembourg, LISER and IZA15
Πάνος Τσακλόγλου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών31Η αιτιολόγηση κυβερνητικής παρέμβασης πρέπει να είναι είτε αστοχία αγοράς (το κόστος θεραπείας της οποίας να είναι μικρότερο από το κόστος της κρατικής παρέμβασης) είτε σημαντικός λόγος δημοσίου συμφέροντος (η δημόσια υγεία εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία). Όμως δεν γνωρίζω τις συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες αγορές.
Λουκάς Τσούκαλης ΕΛΙΑΜΕΠ/Sciences Po, Paris45Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και/ή τάσεις αισχροκέρδειας για προϊόντα τόσο σημαντικά για τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται η παρέμβαση του κράτους.
Μαργαρίτα Τσούτσουρα Cornell University44
Μιχάλης Χαλιάσος Goethe University Frankfurt και CEPR24Η εγγύηση για την διατήρηση λογικών τιμών για τις μάσκες είναι η δυνατότητα κατασκευής φθηνής βασικής μάσκας από όλους, όπως σωστά διαφημίζεται στο μήνυμα που προβάλλεται στην τηλεόραση. Γενικά, οι προσπάθειες είναι καλύτερα να στοχεύουν στην διασφάλιση της προσφοράς και στην δημιουργία υποκαταστάτων, παρά στην δέσμευση των τιμών.
Γιώργος Χαντζηνικολάου Τράπεζα Πειραιώς, Χρηματιστήριο Αθηνών, Ένωση Τραπεζών24Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλισθεί η επάρκεια οποιουδήποτε προϊόντος, είναι να αφεθεί η αγορά να κάνει τη δουλειά της. Ιστορικά, έχει αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί ισορροπία αγοράς (η προσφορά να ικανοποιήσει τη ζήτηση κλπ.). Αντιλαμβάνομαι ότι μερικές πλευρές θα προβάλλουν τις περιπτώσεις που οι αγορές αποτυγχάνουν (market failure), αλλά επειδή οι αγορές λειτουργούν, θα προτιμούσα να δώσω την ευκαιρία στις αγορές να λειτουργήσουν, να παρατηρήσουμε αποτυχία, και μετά να γίνει επέμβαση (αν απαιτείται).
Κρίστης Χασάπης University of Cyprus35It all depends whether this is a true supply problem or an artificial one. Markets generally work without intervention (given “enough” time) but sometimes they may need a bit of assisting. Wearing a facemask has positive externalities and given that “enough” time, due to the virus, may be of essence, some sort of a quick intervention (not necessarily a price control) may be needed.
Δημήτριος Χατζηνικολάου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων24Έχει αποδειχθεί ότι οι διατιμήσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνουν: οδηγούν σε μαύρες αγορές, σε μείωση της ποιότητας των αγαθών που διατιμώνται, αστυνόμευση της αγοράς κ.λπ. Είναι ένα έσχατο μέτρο για δραματικές καταστάσεις, που δεν προβλέπονται να ισχύσουν στο προσεχές μέλλον.
Γιώργος Χορταρέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών15

Σημείωση: Οι απόψεις που καταγράφονται στο Πάνελ εκφράζουν ατομικά τους απαντήσαντες και όχι αναγκαστικά τους φορείς τους.

Share