fbpx

Το ΚΕΦίΜ και το κεφάλαιο Παιδεία

Το ΚΕΦίΜ και το κεφάλαιο Παιδεία

Αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ εορτάζεται η Εβδομάδα Σχολικής Επιλογής (21-27 Ιανουαρίου National School Choice Week), με περισσότερες από 45.000 εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η Εβδομάδα Σχολικής Επιλογής αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης, δημόσιας, ιδιωτικής, κατ’οίκον ή άλλης. Στόχος του θεσμού είναι να υποστηρίξει τη δυνατότητα επιλογής των γονέων προς το συμφέρον και τις ανάγκες των παιδιών τους, και όχι να προωθήσεικάποια συγκεκριμένη εκπαιδευτική επιλογή, αλλά

Στο ΚΕΦίΜ τόσο η αποτελεσματική εκπαίδευση όσο και η σχολική επιλογή είναι δύο ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει έντονα, ενώ είμαστε ο μοναδικός ανεξάρτητος υποστηρικτής της ελεύθερης επιλογής στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω θέματα απασχολούν σήμερα μια ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, με αφορμή την Εβδομάδα Σχολικής Επιλογής, μάθετε περισσότερα για τις δράσεις μας και την προώθηση πολιτικών προτάσεων για περισσότερη ελευθερία στην εκπαίδευση.

 

«Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαυγίζει» 

Το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ.

Από τον πρόλογο του Θάνου Βερέμη: “O συγγραφέας δίνει έμφαση στην ελληνική μοναδικότητα του κρατικού μονοπωλίου της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο όχι μόνο δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά συγχρόνως αναπαράγει ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό πρότυπο που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την κοινωνία.”

Διαβάστε το απολογιστικό άρθρο του Κωστή Λυμπουρίδη από την παρουσίαση του βιβλίου.

 

 

«Πρόταση Νόμου για την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Σχολική αυτονομία και σχολική επιλογή: πώς μπορούν να θεσμοθετηθούν στην πράξη; Μια νομοθετική πρόταση, που περιλαμβάνει εισηγητική έκθεση και έκθεση συνεπειών του νόμου, για την καθιέρωση της σχολικής αυτονομίας στις σχολικές μονάδες, τη δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης μέσω νέων μορφών – ανεξάρτητα σχολεία, διδασκαλία κατ’οίκον – αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που συνδέονται με τη σχολική επιλογή. Μια πρακτική αποτύπωση μιας φιλελεύθρερης επιλογής από την ομάδα εργασίας του ΚΕΦίΜ.

Κατεβάστε την Πρόταση με ένα κλικ.

Πρόταση Νόμου για την Αποκέντρωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος

 

 

Εκδήλωση: «Το δικαίωμα επιλογής στην εκπαίδευση»

Παρουσίαση των πορισμάτων της μελέτης του ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Liberal Forum (ELF) στο Ξενοδοχείο Αμαλία. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Iris Froeba (Policy Analyst and Media Officer at Friedrich Naumann Foundation for Freedom), Τάσος Αβραντίνης (Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ) και ο Αθανάσιος Τσιούρας (νομικός).Την εκδήλωση θα συντόνισε ο Ανδρέας Ζαμπούκας.

Δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση:

 

Milton Friedman – ο εμπνευστής του Educational Choice

Διάβαστε το άρθρο της Kerry McDonald , που μετέφρασε το ΚΕΦίΜ για την ενότητα think tanks του liberal.gr. Το άρθρο πραγματεύεται τη θέση του Milton Friedman για την εκπαίδευση, του ανθρώπου που καθιέρωσε μεταξύ άλλων την ιδέα της σχολικής επιλογής και ενός πλουραλιστικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, προσβάσιμου σε όλους και όλες.

 

«Το Κίνητρο του Κέρδους στην Εκπαίδευση»

Το βιβλίο αποτελεί μία εκδοτική συνέργεια του ΚΕΦίΜ με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων γραμμένων από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης με στόχο τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να επιτρέψουμε στο κέρδος να λειτουργήσει ως μοχλός όχι απλώς της ποιότητας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, αλλά και της διάχυσης των θετικών της αποτελεσμάτων σε ομάδες πληθυσμού που σήμερα αναγκαστικά συμβιβάζονται με το λίγο και το μέτριο.

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ:

 

Μελέτη «Παιδεία: τι πληρώνουν οι Έλληνες;

Στα 3.200 ευρώ η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦίΜ – Πέρα από τους φόρους, οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν ετησίως επιπλέον 1,5 δις ευρώ από την τσέπη τους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους.

Διαβάστε την αναλυτική μελέτη εδώ.

Παρακολουθήστε την Συνέντευξη Τύπου από την παρουσίαση της μελέτης:

Παρακολουθήστε live τη Συνέντευξη Τύπου του #ΚΕΦίΜ για την παρουσίαση μελέτης: «Παιδεία: τι πληρώνουν οι Έλληνες;»

Gepostet von ΚΕΦίΜ am Donnerstag, 4. Oktober 2018

 

 

«Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία»

Μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ με πρωταρχικό στόχο να περιγράψει ένα νέο όραμα για τη Ελλάδα και να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ευημερία και την ελευθερία σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής – από την εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση, μέχρι τη φορολογία, τη δημόσια διοίκηση και την αγορά εργασίας. Μέρος της Ατζέντας 2021 είναι η παρουσίαση μιας νέας ολοκληρωμένης μεταρρυθμιστικής πρότασης για την Παιδεία.

Τα βασικότερα σημεία της Ατζέντας 2021 για την Παιδεία ανά εκπαιδευτική βαθμίδα:

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

  • Εισαγωγή της σχολικής επιλογής.
  • Ενίσχυση των πρότυπων και περιραματικών σχολείων.
  • Καθιέρωση εθνικών εκπαιδευτικών προτύπων.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

  • Απόδοση πλήρους αυτονομίας στα ΑΕΙ για τον καθορισμό της ακαδημαϊκής τους διάρθρωσης.
  • Ενίσχυση της αξιοκρατίας και της αριστείας μέσω της αξιολόγησης.

 


Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία στον ιστότοπο του SchoolChoiceWeek.com.

Share