fbpx

Οι υποστηρικτές μας σε πρώτο πλάνο: Νίκος Βατόπουλος

Οι υποστηρικτές μας σε πρώτο πλάνο: Νίκος Βατόπουλος

Ο Νίκος Βατόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» από το 1988 και έχει αναπτύξει αρθρογραφία σε μεγάλη γκάμα πολιτιστικών θεμάτων με ειδίκευση στη σύγχρονη Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί και πάνω στην πολιτική επικαιρότητα.

Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το ΚΕΦίΜ και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα που δέχτηκε. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ο Νίκος Βατόπουλος μιλάει για το ΚΕΦίΜ

1. Για ποιους λόγους αφιερώνετε τον χρόνο και την υποστήριξή σας στο ΚΕΦίΜ;

«Θεωρώ ότι το ΚΕΦίΜ μπορεί να λειτουργήσει ως μία δεξαμενή φιλελεύθερων ιδεών και συσπείρωσης ανθρώπων με όραμα για τη χώρα. Η πρώτη μου επαφή είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα αλλά γρήγορα πείστηκα ότι η ζύμωση που προκαλούσε μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούσε να έχει. Η στέγη στην οικία Δραγούμη είναι επίσης μία σημαντική εξέλιξη καθώς είναι καίριας σημασίας να υπάρχει και ένας φυσικός χώρος αναφοράς.
Έχω επίγνωση ότι η διάδοση των ιδεών και η πρόκληση σπινθήρων αντίδρασης στην κοινωνία απαιτούν μεγάλους χρονικούς κύκλους. Η εποχή μας, όμως, ενθαρρύνει υψηλότερες ταχύτητες.
Η δική μου επαγγελματική εμπειρία, έπειτα από χρόνια δράσης στον ιδιωτικό τομέα, μου είχε δείξει ότι η ηγεμονία των στερεότυπων ιδεών της Αριστεράς ήταν τόσο απόλυτη ώστε ακόμη και άνθρωποι που είχαν μεγαλώσει σε περιβάλλον κάθε άλλο παρά αριστερό, εύκολα παρασύρονταν στην αποδοχή των συναισθηματικών κλισέ. Δηλαδή, η κουλτούρα που καλλιεργούσε το χάσμα ανάμεσα στην ιδέα του υλικού κέρδους και της ηθικής ακεραιότητας ήταν παντοδύναμη. Η ίδια κουλτούρα δημιουργούσε κάτι ακόμη χειρότερο. Καλλιεργούσε αισθήματα ενοχής σε όσους απέκλιναν από τον κανόνα των αρχών της μεταπολιτευτικής Αριστεράς, αρχές οι οποίες λειτουργούσαν όχι απαραίτητα ευθέως.
Η Ελλάδα έχει αργήσει πάρα πολύ να οργανώσει τον φιλελεύθερο λόγο. Ο ρόλος του ΚΕΦίΜ είναι σημαντικός στην οριοθέτηση ενός ευρύτατου πεδίου ιδεολογικής ζύμωσης πάνω στις αρχές του φιλελευθερισμού με ζητούμενο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, θεωρώ σημαντική την ύπαρξη εκδοτικής δραστηριότητας πέραν της πυκνής οργάνωσης εκδηλώσεων.»

2. Τι προσδοκίες έχετε από τις δράσεις και ενέργειες του ΚΕΦίΜ για το εγγύτερο μέλλον;

«Ελπίζω να προσελκύει όλο και περισσότερα μέλη ή φίλους. Ζητούμενο είναι η ευρυχωρία των ιδεών, η κινητικότητα και ο εμπλουτισμός της ατζέντας. Προσδοκώ το άνοιγμα της θεματολογίας σε όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τον διεθνή διάλογο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν θεματικές μερίδες πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, υγείας, αστικής ανάπτυξης, τουρισμού, σχέσεις πολίτη και δημοσίου χώρου, καλλιτεχνικής δημιουργίας, προστασίας περιβάλλοντος, επιστήμης, συγκοινωνιών και μέσων ενημέρωσης. Ο φιλελευθερισμός οφείλει να έχει λόγο σε κάθε δραστηριότητα.
Προσδοκώ, επίσης, τη δημιουργία ενός δικτύου σκεπτόμενων ανθρώπων που θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις απαραίτητες συνέργειες, ως μόνο μέσον για την ανάπτυξη κάθε τομέα.»

3. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ και Ε.Σ;

«Είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός διπλής κατεύθυνσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο καλό είναι να εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα από διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Επίσης, θεωρώ ότι η συνεργασία ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Επιστημονικό Συμβούλιο μπορεί να επεξεργαστεί ζητήματα μεγαλύτερης κοινωνικής εξωστρέφειας για το ΚΕΦίΜ.»

4. Θα αποφασίζατε να συστήσετε σε άλλους ανθρώπους να γίνουν μέλη μας και αν ναι, για ποιους λόγους;

«Σαφώς. Άλλωστε κάθε δεξαμενή ιδεών βασίζεται σε νέα μέλη. Όσο το ΚΕΦίΜ θα αποκτά ολοένα και περισσότερο σαφή και διακριτή ταυτότητα τόσο θα προσελκύει άτομα από ευρύτερα στρώματα. Αλλά για όλα αυτά απαιτείται χρόνος. Θεωρώ ότι η σταδιακή κλιμάκωση της παρουσίας του ΚΕΦίΜ ακολουθεί έναν σωστό και λογικό δρόμο, παρόλα αυτά θα καλωσόριζα μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία ακόμη και έξω από τα προβλέψιμα όρια δράσης. Θα έβλεπα ένα θεματικό στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται φιλελεύθεροι. Αυτό, θα επιτάχυνε τη διάδραση, τη ζύμωση και την διάχυση. Αλλά, για να είμαι περισσότερο σαφής, ναι, η αύξηση μελών του ΚΕΦίΜ είναι μια σημαντική προτεραιότητα αλλά και προϋπόθεση εντονότερης κινητικότητας.»

Το ΚΕΦίΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και βασιζόμαστε στη δική σας στήριξη για όλες μας τις δράσεις. Στήριξέ μας – γίνε μέλος του ΚΕΦίΜ.

Share