fbpx

Οι υποστηρικτές μας σε πρώτο πλάνο: Κώστας Στούπας

Οι υποστηρικτές μας σε πρώτο πλάνο: Κώστας Στούπας

Ο Κώστας Στούπας εργάζεται τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ως δημοσιογράφος. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Επενδυτής και ως οικονομικός συντάκτης ήρθε σε επαφή με την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Κάποτε, στα πλαίσια της δουλειάς, έπρεπε να πάρει συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης που κατασκεύαζε αντικολλητικά τηγάνια. Τον συνάντησε αργά το βράδυ στο εργοστάσιο να επισκευάζει τα μηχανήματα, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν σχολάσει από ώρα. Ήταν κάποιος που είχε ξεκινήσει από το μηδέν και προσπαθούσε να αλλάξει τη μοίρα του…
Αργότερα γνώρισε στα πρώτα του βήματα τον δημιουργό της μεγαλύτερης βιομηχανίας καλτσών στην Ελλάδα, ο οποίος με τα χρήματα που κέρδισε αυτός και ο αδερφός του σαν μετανάστες στη Γερμανία αγόρασαν μια μηχανή παραγωγής καλτσών, την οποία λειτουργούσαν στην κουζίνα του σπιτιού τους. Ξεκίνησαν να πουλάνε μόνοι τους κάλτσες στο δρόμο και αργότερα κατάφεραν να χτίσουν έναν όμιλο επιχειρήσεων γύρω από αυτές τις δραστηριότητες.
Συνάντησε δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως συνάντησε και πολλούς επιχειρηματίες που έγιναν ισχυροί χάρη σε «φωτογραφικές» κρατικές ρυθμίσεις.
Η επαφή του με την πραγματική οικονομία τον οδήγησε να αλλάξει άρδην τις αριστερές απόψεις του. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κρατικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις υπάρχουν περισσότερο για να ευνοούν αυτούς που τις επιβάλλουν, σε βάρος των ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να αλλάξουν την μοίρα τους.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν -όπως συνήθως συμβαίνει στη δημοσιογραφία- από ρεπόρτερ εξελίχθηκε σε σχολιαστή και αναλυτή. Η οπτική γωνία, η οποία βλέπει τις εξελίξεις σαν αποτέλεσμα πολλών ατομικών επιδιώξεων και πολιτικής βούλησης ή κρατικής ρύθμισης τον βοήθησε να έχει ένα σταθερό σημείο ερμηνείας αυτών που συμβαίνουν, το οποίο συχνά αποδεικνυόταν στη σωστή κατεύθυνση.

Μετά τον Επενδυτή, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό Κεφάλαιο, ως αρχισυντάκτης στην Ημερησία, ως σχολιαστής στο Mega Chanel, στο Star Chanel και τα τελευταία χρόνια ως αρθρογράφος στο Capital.gr και το Κεφάλαιο.

Οι λόγοι που στηρίζει το ΚΕΦίΜ

Ρωτήσαμε τον Κώστα, γιατί υποστηρίζει το ΚΕΦίΜ και μας είπε:

«Οι λόγοι που στηρίζω το ΚΕΦίΜ είναι οι εξής:
Α) Θεωρώ την ελευθερία επιλογών σαν το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό. Η ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτάται από την οικονομική ανεξαρτησία. Για να υπάρχει μια κοινωνία με πολιτική ελευθερία απαιτείται να υπάρχει και επαρκής αριθμός οικονομικά ανεξάρτητων ανθρώπων.
Β) Πιστεύω ότι η Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, έχει μια άγνοια και ενδεχομένως φόβο προς την ελευθερία και τη βάση της, η οποία είναι η ελεύθερη οικονομία. Αυτό μπορεί να αλλάξει περισσότερο με μακροχρόνια προσπάθεια φορέων όπως το ΚΕΦίΜ και λιγότερο με πολιτικά κόμματα τα οποία έρχονται και παρέρχονται στην εξουσία και η πραγματικότητα τα αναγκάζει σε συμβιβασμούς.
Γ) Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μια υποχώρηση των ιδεών της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας σε όλον τον κόσμο προς όφελος αυτού που ονομάζεται «ολιγαρχικός καπιταλισμός». Πιστεύω πως αυτό θα είναι επιζήμιο για την ελευθερία και την πρόοδο.»

Βασιζόμαστε σε εσάς για όλες τις δράσεις και τα project μας, για αυτό η συμμετοχή σας είναι για εμάς σημαντική. Στήριξέ μας – γίνε μέλος του ΚΕΦίΜ.

Share