fbpx

Οι 4 πυλώνες του ΚΕΦίΜ – Η νέα στρατηγική μας και το νέο όραμα μας για την Ελλάδα

Οι 4 πυλώνες του ΚΕΦίΜ – Η νέα στρατηγική μας και το νέο όραμα μας για την Ελλάδα

Κάθε δράση του ΚΕΦίΜ έχει ως στόχο την ενίσχυση της ατομικής και οικονομικής ελευθερίας των Ελλήνων μέσα από την προώθηση των φιλελεύθερων ιδεών και προτάσεων πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, ο προγραμματισμός μας για το 2018 βασίζεται στους παρακάτω τέσσερις πυλώνες:

1. Διατύπωση προτάσεων πολιτικής
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η εφαρμογή φιλελεύθερων πολιτικών είναι η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Με την Ατζέντα 2021 για την Ελευθερία και την Ευημερία, το πιο φιλόδοξο εγχείρημά μας μέχρι σήμερα, ετοιμάζουμε φέτος έναν οδικό χάρτη των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα μας.

Σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες – μεταξύ των οποίων η Μιράντα Ξαφά, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Αριστείδης Χατζής – διατυπώνουμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, με μετρήσιμο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη, τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων και την κατάταξη της Ελλάδας σε κρίσιμους διεθνείς δείκτες. Μέχρι το φθινόπωρο του 2018 θα έχουμε παρουσιάσει το πλήρες σώμα των μεταρρυθμιστικών μας προτάσεων στους διαμορφωτές πολιτικής, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό. Ακόμη, συνεχίζουμε πετυχημένες δράσεις όπως η ετήσια Ημερίδα για την Αξιολόγηση της Οικονομικής Ελευθερίας και τις εμπλουτίζουμε με νέες πρωτοβουλίες, παρεμβαίνοντας κατά το πρότυπο της Πρότασης Νόμου για την Αποκέντρωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςπου παρουσιάσαμε μέσα στο 2017 σε κάθε πεδίο που χρειάζεται περισσότερη ελευθερία.

2. Προάσπιση των ατομικών ελευθεριών
Η δίωξη κατά της Σώτης Τριανταφύλλου, την οποία το ΚΕΦίΜ συνδράμει νομικά, καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η κατοχύρωση στην πράξη των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη υπόθεση στην Ελλάδα του 2017. Σταθερή μας δέσμευση είναι να παρεμβαίνουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περιστολής των ατομικών ελευθεριών, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, όποια άτομα ή ομάδες συνανθρώπων μας βάζει στο στόχαστρο.

3. Καταπολέμηση οικονομικού αναλφαβητισμού
Σε πείσμα όσων επί δεκαετίες χρησιμοποιούν τον φιλελευθερισμό ως υβριστικό όρο, σήμερα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο των ιδεών της ελευθερίας, τις ασπάζονται και τις διεκδικούν στη δημόσια σφαίρα. Πέρσι, στο ΚΕΦίΜ πετύχαμε ρεκόρ κυκλοφορίας νέων βιβλίων, πρωτότυπων και μεταφρασμένων, ενώ η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που διοργανώσαμε καλύφθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε αναφορές στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, το αγαπημένο μας learnliberty.gr συνεχίζει σταθερά με ένα meme την ημέρα κι ένα βίντεο ελευθερίας την εβδομάδα, ενώ καθημερινά η ενότητα Think Tanks στο φιλόξενο liberal.gr παρουσιάζει ένα άρθρο από μεγάλες διεθνείς δεξαμενές σκέψης το οποίο εμείς επιλέγουμε και μεταφράζουμε. Φέτος συνεχίζουμε δυναμικότερα εμπλουτίζοντας τη φαρέτρα μας με νέες δράσεις όπως λέσχη ανάγνωσης, και μια συνεργασία-έκπληξη που πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί!

4. Ενίσχυση του φιλελεύθερου κινήματος
Οι φίλοι της ελευθερίας στην Ελλάδα είναι η μεγάλη μας οικογένεια! Οι συχνές μας εκδηλώσεις και η πρώτη πετυχημένη και διοργάνωση του νέου θεσμού των Βραβείων Προμηθέας είναι αφορμές να βρισκόμαστε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και προτάσεις και να συντονίζουμε τη δράση μας. Φέτος, διευρύνουμε σημαντικά τις πρωτοβουλίες μας για να φέρουμε πιο κοντά τους Έλληνες φιλελεύθερους με δράσεις όπως η Φιλελεύθερη Ακαδημία και ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα φέρει νέους ανθρώπους σε επαφή με σημαντικές δεξαμενές σκέψης και φιλελεύθερους ακτιβιστές στο εξωτερικό.

Share