fbpx

Ο νεότερος πρόεδρος δεξαμενής σκέψης στην Ελλάδα

Ο νεότερος πρόεδρος δεξαμενής σκέψης στην Ελλάδα

Μια νέα εποχή έχει ανατείλει για όλους εμάς στο ΚΕΦίΜ που καθημερινά δουλεύουμε για τις ιδέες της ελευθερίας με πολλές και σημαντικές αλλαγές. Η ομάδα μας έχει ενισχυθεί, νέα projects προετοιμάζονται, ενώ τη σημαντικότερη αλλαγή αποτελεί η έλευση του νέου προέδρου του οργανισμού μας, κ. Αλέξανδρου Σκούρα στην Αθήνα.

Ο πρώην διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Atlas, Αλέξανδρος Σκούρας, λίγο πριν φύγει από την Αμερική, έδωσε συνέντευξη για το website του Atlas Network.

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία ο Αλέξανδρος περιγράφει τα σχέδια του οργανισμού μας.

Atlas Network: Πες μας κάποιες από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Αλ. Σκούρας: Η χώρα αντιμετωπίζει δύο κυρίως προβλήματα: Πρώτον, το κράτος είναι υπερβολικά μεγάλο και κάποιες ομάδες με μεγάλη επιρροή χρησιμοποιούν το μηχανισμό του για να διασφαλίσουν συμπυκνωμένα προνόμια για τα μέλη τους εις βάρος των πολλών. Το μέγεθος και το εύρος του κράτους αναγκάζουν την Ελλάδα να δαπανά περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της σε κρατικά προγράμματα. Οι άνθρωποι που εξαρτώνται από το κράτος για τα εισοδήματά τους (όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι) είναι περισσότεροι από όσους απασχολούνται στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Δεύτερον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει για δεκαετίες τη διαφθορά, την παρεοκρατία και τον κρατισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τη νομοκρατία.

Τι κάνει το ΚΕΦίΜ για να αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της Ελλάδας;

Αλ. Σκούρας: Η ταυτότητα του ΚΕΦίΜ ανανεώθηκε το 2016, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο μέσος Έλληνας συνειδητοποιεί τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως καθώς και τις προκλήσεις που αυτά επιφέρουν στην οικονομία μας. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως αν η ελληνική οικονομία δεν ανοίξει με περισσότερες φιλικές προς την αγορά πολιτικές, δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει από τις σημερινές κρίσεις.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής μας της προσπάθειας είναι η μελέτη μας για την ελληνική Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, η οποία προβλέψαμε ότι φέτος ήταν η 23η Ιουλίου. Η ανταπόκριση των Ελλήνων και των μέσων ενημέρωσης ήταν απίστευτη. Οι καθημερινοί άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε μια υψηλής ποιότητας έρευνα που παρουσιάστηκε με εύληπτο τρόπο, και την αγκάλιασαν. Η μελέτη μας παρουσιάστηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και στα περισσότερα βραδινά δελτία ειδήσεων – αναφέρθηκε ακόμη και σε μεγάλες γερμανικές εφημερίδες καθώς και στο μεγαλύτερο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτό δείχνει πως αυτό που κάνουμε έχει σημασία.

Ποιοι ανερχόμενο σχέδιό σου, σου προκαλεί τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό;

Αλ. Σκούρας: Το ΚΕΦΙΜ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και αισθάνομαι μεγάλη χαρά που θα εργαστώ γι’ αυτό. Το διάστημα από το 2011 έως το 2015 άρχισε ως μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια πλήρως επαγγελματική και επιδραστική δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, τροφοδοτώντας το δημόσιο διάλογο για την οικονομική ελευθερία σε εθνική κλίμακα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας, και το σχέδιο για το οποίο είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος, είναι ο τριετής μας στόχος να δημιουργήσουμε, να παρουσιάσουμε και να στηρίξουμε μια πλήρη ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς που θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα μέλλον ελευθερίας και ευημερίας, ενώ ταυτόχρονα θα εστιάσουμε στη σημαντικότερη μάχη που έχουμε μπροστά μας: τη μάχη των ιδεών.

Ονομάσαμε αυτό το σχέδιο “Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την Ανάπτυξη και την Ευημερία” και στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιήσουμε δύο βασικές πρωτοβουλίες. Πρώτον, θα διατυπώσουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πολιτικά βιώσιμη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να καταδείξουμε στο ελληνικό κοινό ότι οι ιδέες του κλασικού φιλελευθερισμού βρίσκονται στη θεμελίωση της χώρας μας. Η σύγχρονη Ελλάδα θα κλείσει το 2021 διακόσια χρόνια ζωής και αυτό δεν είναι μόνο ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό κράτος, αλλά και μια τέλεια ευκαιρία να ξεκινήσουμε έναν δημόσιο διάλογο για την φιλόδοξη μεταρρυθμιστική μας πλατφόρμα.

Και οι δύο αυτοί πυλώνες του “Ελλάδα 2021” κινούνται γύρω από την κεντρική ιδέα ότι οι ελεύθερες αγορές υπό το καθεστώς της νομοκρατίας είναι ιστορικά οι σταθερές συνταγές επιτυχίας για κάθε φιλόδοξη χώρα. Οι βάσεις της Ελλάδας είναι στέρεες. Έχουμε εργατικό δυναμικό με καλή παιδεία, μια ιδανική γεωγραφική τοποθεσία για εμπόριο και τουρισμό, ένα πλούσιο αγροτικό τομέα με ισχυρή ταυτότητα – αλλά αυτό που λείπει, είναι το σωστό μείγμα πολιτικής. Αν το πετύχουμε αυτό, δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην ευημερήσει όπως η Ιρλανδία ή η Νέα Ζηλανδία.

Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι το ΚΕΦίΜ μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του διανοητικού και κοινωνικοπολιτικού κλίματος της Ελλάδας;

Αλ. Σκούρας: Έχουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε αποτελέσματα που θα έχουν διάρκεια. Η ομάδα μας έχει εκπαιδευτεί με τον καλύτερο τρόπο στην Atlas Leadership Academy. Έχουμε κάποιους από τους καλύτερους ακαδημαϊκούς της χώρας στο επιστημονικό μας συμβούλιο. Έχουμε ανεξάρτητους και έντιμους επιχειρηματίες στο διοικητικό μας συμβούλιο. Μέσα από το Atlas Network, έχουμε ένα τεράστιο διεθνές δίκτυο και οι συνεργάτες μας συμβάλλουν ενεργά στην επιτυχία μας. Σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης, αυτά δείχνουν πρόθυμα να αξιοποιήσουν την ποιοτική μας έρευνα και τις προτάσεις πολιτικής μας.

Επιπλέον, το γεγονός ότι, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης, οι Έλληνες δείχνουν σήμερα πιο πρόθυμοι από ποτέ άλλοτε να αγκαλιάσουν τις ιδέες και τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, είναι για μας μια υπέροχη ευκαιρία. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε το δημόσιο διάλογο κοντά στις πολιτικές και τις ιδέες της ελευθερίας – και τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν.

Πώς σε βοήθησαν τα χρόνια που πέρασες στο Atlas Network να προετοιμαστείς γι’ αυτόν τον νέο σου ρόλο;

Αλ. Σκούρας: Τα χρόνια μου στο Atlas Network ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου μέχρι σήμερα. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μια υπέροχη ομάδα υπερασπιστών της ελευθερίας που γνωρίζουν καλά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι δεξαμενές σκέψης στην κοινωνία. Ως διευθυντής εξωτερικών σχέσεων, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άλλους υπερασπιστές της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο, να μάθω από αυτούς και να τους στηρίξω. Πρόκειται για ένα δίκτυο που φέρνω μαζί μου στο νέο μου εγχείρημα ως πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, και δεν μπορώ να φανταστώ το πώς θα μπορούσα να επιτύχω σ’ αυτό το νέο βήμα χωρίς αυτή την εμπειρία.

Στο Atlas Network, είχα τη δυνατότητα να μάθω πώς να αναπτύξω και να διαχειρίζομαι με επιτυχία μια δεξαμενή σκέψης, καθώς και την ευκαιρία να συναντήσω ηγέτες του παγκόσμιου κινήματος της ελευθερίας, αλλά και ανθρώπους με βαθιά γνώση για τις δεξαμενές σκέψης. Κατά συνέπεια, στο Atlans Network είχα μια πολύπλευρη εμπειρία η οποία με ενίσχυσε σημαντικά.

Share