fbpx

Ο Jamie Dimon φοβάται ότι η δουλειά του είναι πια ξεπερασμένη

Ο Jamie Dimon φοβάται ότι η δουλειά του είναι πια ξεπερασμένη

Η ενότητα Think Tanks του Liberal σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» έχει ως στόχο να ενημερώσει τους αναγνώστες μας σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική μέσα από το πρίσμα των εγκυρότερων δεξαμενών σκέψης του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου. Μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει συνεργασίες με κορυφαία ινστιτούτα, όπως το Cato Institute, το Foundation for Economic Education και το Atlas Network. Καθημερινά μεταφράζουμε και ανεβάζουμε ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί πρώτα σε έγκριτα Think Tanks του εξωτερικού.

Το σημερινό άρθρο το οποίο υπογράφει ο Jeffrey A. Tucker, έχει ως κεντρικό θέμα το Bitcoin.

Το Bitcoin, άλλαξε για πάντα το νομισματικό κόσμο καθώς έδωσε τη δυνατότητα στον κάθε έναν από εμάς να συγκεντρώσει κεφάλαιο χωρίς ενδιάμεσους. Οι παραδοσιακοί κυρίαρχοι του νομισματικού σύμπαντος αντιδρούν με κατηγορίες κατά του Bitcoin και υποτιμούν την αξία και την επιτυχία του. Μήπως αντί για τα αρνητικά σχόλια, θα έπρεπε αντίθετα να διαθέσουν τον χρόνο τους στον εκσυγχρονισμό του χρήματος και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών;

 Τίποτε από την έκρηξη του Jamie Dimon εναντίον του Bitcoin (“To Bitcoin είναι μια απάτη”) δεν βγάζει νόημα. Η χρονική στιγμή που συνέβη είναι περίεργη. Άλλωστε, το Bitcoin από τη σύλληψή του πίσω στον Οκτώβριο του 2009 έχει αποδείξει την αξία του σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν κάποια νέα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan να εκραγεί από οργή και να δηλώσει τα παρακάτω:
“Το νόμισμα αυτό δεν πρόκειται να πετύχει. Δεν μπορείς να έχει μια επιχείρηση όπου κάποιοι εφευρίσκουν ένα νόμισμα από το τίποτε και νομίζουν ότι όσοι το αγοράζουν είναι έξυπνοι.
Αν ήσασταν στη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ ή τη Βόρεια Κορέα, ή σε άλλα μέρη σαν κι αυτά, ή αν ήσασταν ναρκέμπορος, δολοφόνος ή κάτι παρόμοιο, θα σας συνέφερε να χρησιμοποιείτε Bitcoin αντί για δολάρια ΗΠΑ. Υπάρχει λοιπόν μια αγορά γι’ αυτό, αλλά είναι περιορισμένη.

Η κατάσταση είναι χειρότερη από τη φούσκα της τουλίπας. Μη μου ζητάτε να το σορτάρω. Μπορεί να φτάσει τα 20.000 δολάρια μέχρι να συμβεί αυτό, αλλά στο τέλος θα σκάσει. Ειλικρινά, είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να διακρίνει περί τίνος πρόκειται”.
Το παραλήρημά του αυτό ολοκληρώθηκε με μια όχι και τόσο λεπτή απειλή ότι θα απολύσει όποιο υπάλληλο παίζει με το Bitcoin – μια πράξη που θα έδιωχνε από την εταιρία τους καλύτερους και εξυπνότερους.

Οργή για τη δουλειά του
Μπορεί να παρατηρήσατε κάτι περίεργο σ’ όλες αυτές τις κραυγές. Δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Ούτε ένα διαψεύσιμο επιχείρημα. Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα, ίσως μάλιστα το πολυτιμότερο νόμισμα στον κόσμο, χιλιάδες φορές πολυτιμότερο ανά μονάδα από το δολάριο. Η άποψή του ότι τίποτε το πολύτιμο δεν μπορεί να δημιουργηθεί ψηφιακά είναι με γελοίο τρόπο παλιομοδίτικη. Υπήρξαν αμέτρητες προσπάθειες να δημιουργηθούν χρήματα πριν το Bitcoin και όλες απέτυχαν για συγκεκριμένους τεχνολογικούς λόγους.
Και το Bitcoin δεν δημιουργήθηκε από το τίποτε. Δημιουργήθηκε από επεξεργαστική δύναμη που χρησιμοποιεί πραγματικούς πόρους για να επιβεβαιώνει συναλλαγές στο πρώτο παγκόσμιο αποκεντρωμένο λογιστικό καθολικό που καταγράφει δικαιώματα ιδιοκτησίας (κάτι που η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει για να προχωρήσει μπροστά). Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει αξία από τη Βενεζουέλα ή τη Βόρεια Κορέα προς κάπου αλλού είναι στην πραγματικότητα αξιόλογο και απελευθερωτικό.

Το “τίποτε”
Αν όμως θέλετε να μιλήσουμε για χρήματα που δημιουργήθηκαν από το τίποτε, ας πούμε για τα τρισεκατομμύρια που δημιουργήθηκαν από την Fed το 2009 και χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει για τη διάσωση της JP Morgan. Οι διασώσεις μάλιστα της Morgan άρχισαν πριν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μάθει για την ύπαρξη της στεγαστικής κρίσης το 2008. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το καινούργιο: Η Morgan συνεργάζεται στενά με το κράτος για περισσότερο από έναν αιώνα

Είναι μάλλον προφανές: Ο Jamie Dimon δεν ξέρει, και δεν θέλει να ξέρει, τίποτε για το Bitcoin. Αυτό δεν είναι κακό. Αλλά το να μιλά για το θέμα σαν να ήταν ειδικός, είναι θλιβερό.
Διαβάστε περισσότερα: https://goo.gl/R2Nz2E


Το θέμα του Bitcoin μας έχει απασχολήσει πολύ στο ΚΕΦίΜ. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό:

https://goo.gl/8z9WTU

https://goo.gl/df6jBF

Share