fbpx

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018 – Απολογισμός

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018 – Απολογισμός

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦίΜ παρουσίασε την έρευνα για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη ημέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ την Δευτέρα 25 Ιουνίου, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2018, υπολογίζεται η 18η Ιουλίου. Κατά συνέπεια, τις 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, θα εργαζόμαστε για το κράτος.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και σχολίασαν τα αποτελέσματα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης, ο Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και ο Αλέξανδρος Σκούρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα προκάλεσαν για ακόμη μια χρονιά αντιδράσεις από τον κόσμο την ώρα που τα τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν μαζικά το ζήτημα ενημερώνοντας τον κόσμο. Η Μιράντα Ξαφά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνηση και περιορίζει την ελευθερία των πολιτών να επιλέξουν πως θα ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της φορολογίας, με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με συμβάσεις παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα και υπεργολαβίες.»

Η έρευνα φιλοξενήθηκε σε 44 εφημερίδες της χώρας, μπήκε σε 4 πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων, παρουσιάστηκε σε 17 τηλεοπτικά προγράμματα, έγιναν συνολικά 61 ραδιοφωνικές αναφορές και γράφτηκαν 909 άρθρα σε online εφημερίδες και blogs.

Η Καθημερινή αφιέρωσε χώρο στο εξώφυλλό της γράφοντας «Δουλεύουμε 198 ημέρες το χρόνο για τους φόρους – Η επιβάρυνση των Ελλήνων μεγαλύτερη από των Σκανδιναβών» ενώ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλεσαν τους Έλληνες «Σκλάβους της Εφορίας» σε ειδικό αφιέρωμα στο εξώφυλλό τους, συμπληρώνοντας «Αφαίμαξη των Ελλήνων μετά το τρίτο μνημόνιο».

                   

Ο Φιλελεύθερος φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδο του την έρευνα αποκαλώντας τους Έλληνες φορολογούμενους «Υποζύγια του Κράτους» ενώ η Εστία έγραψε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες πληρώνουν φόρους Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκαν 909 αναφορές από μεγάλα ειδησεογραφικά websites και blogs καθώς και 1222 σχόλια και αναφορές στα Social Media αποδεικνύοντας πως ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις φορολογικές εξελίξεις, δυσανασχετεί να δουλεύει περισσότερο από τον μισό χρόνο για το κράτος και έχει άμεση ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ant1 δημιούργησε ειδικό ρεπορτάζ για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φιλοξενώντας Έλληνες καταστηματάρχες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες οι οποίοι εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τους φόρους και τις εισφορές που καταβάλουν στο κράτος.

Την ίδια ώρα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ βγήκε στους δρόμους και ρώτησε πολίτες πως αντιμετωπίζουν τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha φιλοξένησε το θέμα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει περισσότερους φόρους από τον Σουηδό ή Ιταλό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως έφτασαν και στην Βουλή από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το Ποτάμι.

Ποια είναι όμως μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας που σόκαρε τους Έλληνες και έκανε το γύρω της τηλεόρασης, των ραδιοφώνων, των εντύπων αλλά και των Social Media;

  •  Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη παράβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.
  • Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.
  •  Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος από ότι το 2009, αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.
  •  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.
  • Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.
  •  Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Την ώρα που ο αριθμός των 198 ημερών αποτελεί από μόνος του αρνητικό στοιχείο, εκείνο που επιβαρύνει την κατάσταση είναι ο συνδυασμός με το ποσοστό ικανοποίησης των Ελλήνων από τους κρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες καταλαμβάνουν μια από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των κρατών – μελών του οργανισμού ως προς το ποσοστό ικανοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, καλούνται να δουλέψουν για το κράτος περισσότερο από τους Σκανδιναβούς την ώρα που οι κρατικές παροχές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τους πολιτικούς που για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκαν στη δράση μας. Δικιά μας δέσμευση είναι να συνεχίσουμε να αποτυπώνουμε τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία με απλό αλλά επιστημονικό τρόπο. Στοχεύοντας στην εξάλειψη του οικονομικού αναλφαβητισμού, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε και να παρουσιάζουμε έρευνες που καταδεικνύουν τα προβλήματα αλλά προβάλουν και συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Share