fbpx

Φιλελεύθερες συζητήσεις με την Luisa Tavlas, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΚΕΦίΜ

Φιλελεύθερες συζητήσεις με την Luisa Tavlas, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΚΕΦίΜ

1) Τι είναι ο φιλελευθερισμός για εσένα και τι σε έκανε να αφιερώσεις την καριέρα σου πάνω σε αυτόν;

Για εμένα ο φιλελευθερισμός πάει χέρι χέρι με την ελευθερία. Είναι η ελευθερία του να ζεις την ζωή σου όπως θέλεις – χωρίς όμως να είναι εις βάρος των υπολοίπων, είναι η ελευθερία του να κυνηγήσεις τα όνειρά σου σε ένα περιβάλλον μη εχθρικό και τέλος είναι η ελευθερία του να είσαι μέρος μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία αποδέχεται καινούργιες ιδέες, και δέχεται όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτων ράτσας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επομένως, η δικιά μας ελευθερία πρέπει να εμπλουτίζεται από την ελευθερία των άλλων, δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία όταν οι υπόλοιποι γύρω μας δεν απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την δυνατότητα του να εκπληρώσουν τα όνειρα τους.

2) Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον φιλελευθερισμό και πως μπορούμε εμείς οι φιλελεύθεροι να τις αντιμετωπίσουμε;

Ο φιλελευθερισμός, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στον πολιτικό κόσμο των Η.Π.Α ο όρος ‘Φιλελεύθερος’ χρησιμοποιείται από άτομα τα οποία πιστεύουν στην ατομική ελευθερία αλλά βλέπουν ότι το κράτος παρεμβαίνει στα πάντα. Από την άλλη, παρόλο που μέρος αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας ατόμων έχουν χαρακτηριστεί ως “συντηρητικοί”, οι τελευταίοι θέλουν να καταπιέσουν τις κοινωνικές ελευθερίες των γυναικών, των μειονοτήτων και της ΛΟΤΑΚΙ κοινότητας παρόλο που είναι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς. Επομένως πρέπει να ανακτήσουμε τον όρο ‘Φιλελεύθερος’ και να προωθήσουμε την λογική ότι είναι εφικτό να υιοθετούνται αρχές τις ελεύθερης αγοράς ταυτόχρονα με την διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών.

3) Πιστεύεις ότι ο Φιλελευθερισμός έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Ειλικρινά πιστεύω πως έχει. Αν υπάρχει κάτι το οποίο μας έμαθε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι ότι η αποδυνάμωση της ελεύθερης αγοράς και η διαφθορά του κράτους καταστρέφει τις κοινωνίες. Αυτό επηρέασε όλη την Ελλάδα από το Α μέχρι το Ω. Από την άλλη βλέπω μια φιλόδοξη νεολαία αλλά και μια γενιά η οποία θα πληρώνει για τα επόμενα χρόνια κάποιες καταστάσεις για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη. Επίσης πιστεύω πως αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αναδείξουν ένα επιχειρηματικό πνεύμα το οποίο είναι έμφυτο στον Έλληνα – αυτό αποτελεί καταγεγραμμένο γεγονός . Τρανό παράδειγμα είναι οι Έλληνες της Αμερικής που μέσα από τις μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν και πέτυχαν τα όνειρα τους. Επίσης, οι νέοι Έλληνες που δεν έφυγαν για το εξωτερικό κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα, είτε με το ανοίξουν μια καφετέρια, είτε με το να κάνουν μαθήματα μέσω Skype σε ξένους. Αυτές οι μικρές ιστορίες μπορούν να γίνουν πολλές, να αναγεννηθεί η οικονομία και να ενισχυθεί η νοοτροπία ότι η ελεύθερη αγορά είναι το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης και της ατομικής εκπλήρωσης.

4) Μπορείς να κάνεις κάποια πρόβλεψη για την Ελλάδα του 2021;

Το 2021 είναι κοντά μας. Οι πραγματικές, ριζικές και θεσμικές αλλαγές κάνουν καιρό να εφαρμοστούν και να παγιωθούν. Πιστεύω πάντως πως οι νεότερες γενεές θα συνεχίσουν να νιώθουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης – τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους, από την άλλη πιστεύω ότι τα χρόνια μπροστά μας θα δείξουν πως οι φιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν κάποια στιγμή στην Ελλάδα.

5) Ως ένα ενεργό μέλος της Ελληνικής Διασποράς της Αμερικής , ποια πιστεύεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά που η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει από τις Η.Π.Α;

Οι Η.Π.Α είναι σίγουρα διαφορετικές από πολλές απόψεις και πιο συγκεκριμένα υπό το τωρινό πολιτικό σύστημα. Από την άλλη,  θα έλεγα πως ένα από τα βασικά πράγματα τα οποία η Ελλάδα μπορεί να διδαχτεί από τις Η.Π.Α είναι η ιδέα της συμμετοχής των αποκλεισμένων ομάδων. Σίγουρα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ομογενοποιημένη – εθνικά μιλώντας – από τις Η.Π.Α, καθώς όμως μεγαλώνουν οι διάφορες εθνικές κοινότητες στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε αυτά τα άτομα που θέλουν να εκπληρώσουν το αντίστοιχο “Αμερικανικό όνειρο” στην Ελλάδα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν θέλουν να διαφύγουν από τα προβλήματα στις χώρες καταγωγής τους να μπορούν να δημιουργήσουν μαζί με τις οικογένειες τους μια καινούργια ζωή σε αυτόν τον τόπο. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή πως με την μη ενσωμάτωση αυτών των ατόμων στο εργατικό δυναμικό μας, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί πολλά ταλέντα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις Ελληνίδες γυναίκες. Στην Αμερική, παρόλο που υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις (ειδικά σε διευθυντικές θέσεις), είναι γεγονός ότι αυτοί οι διάλογοι γίνονται ανοιχτά, δημόσια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να αποκτά τέτοιους διαλόγους και ελπίζω πως θα καταλήξουν στο να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών και των εθνικών κοινοτήτων στο εργατικό δυναμικό. Είναι γενικός κανόνας πως υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα τα οποία είναι επιβλαβή σε μια δυνατή οικονομία μιας και υπάρχει ταλέντο το οποίο αυτή την στιγμή παραβλέπεται. Εν προκειμένω, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλες συζητήσεις για τον ρατσισμό και τον σεξισμό αλλά το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Οι Η.Π.Α αυτή την στιγμή τις έχουν και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της.

Share