fbpx

Το Europe Liberty Forum 2019 στην Αθήνα

Το Europe Liberty Forum 2019 στην Αθήνα

To Europe Liberty Forum (ELF19), ένας νέος δυναμικός θεσμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016, από το Atlas Network, πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα με τη συνδιοργάνωση του ΚΕΦίΜ. Το ELF19 συγκέντρωσε περισσότερα από 200 μέλη του κινήματος της ελευθερίας από 44 χώρες, μεταξύ αυτών μαχητές της ελευθερίας από πολλές δεξαμενές σκέψης, οι οποίοι συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η γηραιά ήπειρος και αντάλλαξαν λύσεις για την αποτελεσματικότερη διάδοση και υπεράσπιση των ιδεών της ελευθερίας.

Δείτε τις 10 στιγμές που ξεχωρίσαμε από το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα Europe Liberty Forum, το οποίο περήφανα φιλοξενήσαμε φέτος στη χώρα μας.

1. Εναρκτήρια ομιλία της Linda Whetstone

Linda Whetstone (Atlas Network, United States)

Στην εναρκτήρια ομιλία του Forum η Linda Whetstone, Πρόεδρος του Atlas Network και άξια συνεχίστρια της κληρονομιάς του Antony Fisher, ιδρυτή του ΙΕΑ, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, απευθύνοντας ευχαριστίες στο ΚΕΦίΜ για την συνδιοργάνωση του 4ου σε σειρά Europe Liberty Forum.

2. Ένα θερμό καλωσόρισμα

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στη δική του εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας.

3. Οι άνθρωποι του ΚΕΦίΜ

Από αριστερά:
Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Πέτρος Τάσιος, Αλόνα Τατάροβα, Δημήτριος Κατσούδας, Γιώργος Αρχόντας, Δημήτρης Δημητράκος, Άσπα Μονογιού, Νίκος Μονογιός, Αλέξανδρος Σκούρας, Νίκος Ρώμπαπας, Παγώνα Στατουδάκη, Παντελής Παπαδόπουλος

Το φετινό Europe Liberty Forum αποτέλεσε ευκαιρία συνάντησης στελεχών και μελών του ΚΕΦίΜ με τα μέλη του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και με τους υποστηρικτές μας.

4. Ο φιλελευθερισμός στην Ευρώπη σήμερα

Από αριστερά:
Dr. Tom Palmer (Atlas Network, ΗΠΑ)
Marek Tatala (Civil Development Forum, Πολωνία)
Thomas Palermo (Contrepoints.org, Γαλλία)
Kate Andrews (Institute of Economic Affairs. Ηνωμένο Βασίλειο)
Tanja Porčnik (Visio Institut, Σλοβενία)

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ελευθερίες σήμερα στην Ευρώπη συντόνισε ο φίλος του ελληνικού φιλελευθερισμού και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής επιτροπής του ΚΕΦίΜ Dr. Tom Palmer (Executive Vice President for International Programs Atlas Network). Στο πάνελ συμμετείχαν οι Marek Tatala (Civil Development Forum, Πολωνία), Thomas Palermo (Contrepoints.org, Γαλλία), Kate Andrews (Institute of Economic Affairs. Ηνωμένο Βασίλειο), Tanja Porčnik (Visio Institut, Σλοβενία).

5. Μια μαχήτρια της ελευθερίας

Από αριστερά:
Erik Eppig (Atlas Network, ΗΠΑ)
Mykhailo Lavrovskyi (Ukranian Students For Freedom, Ουκρανία)
Vera Kichanova (Δημοσιογράφος, Ρωσία)
Dr. Bican Şahin (Freedom Research Association, Τουρκία)
Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Φιλελεύθερη Συμμαχία, Ελλάδα)

Μια από τις αξιομνημόνευτες παρουσίες του Forum ήταν η Vera Kichanova, δημοσιογράφος, και η πρώτη φιλελεύθερη που έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα στη Ρωσία, στην ηλικία μόλις των 20 ετών. Η Vera έχει μια εντυπωσιακή πορεία, ως φοιτήτρια διετέλεσε Πρόεδρος του Oxford Hayek Society, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο για τη Δημοκρατία από το National Endowment for Democracy των ΗΠΑ. Εκτός από τα κορυφαία ρωσικά ΜΜΕ, σχόλιά της έχουν δημοσιευθεί στους The New York Times, το Forbes, τη Washington Post, το The Wall Street Journal, το Telegraph και το Spiegel. Η Βέρα συμμετείχε στο πάνελ για τη “Δημιουργία ενός ευρύτερος κινήματος για την ελευθερία, από κοινού με τους Γρηγόρη Βαλλιανάτο (Φιλελεύθερη Συμμαχία, Ελλάδα), Mykhailo Lavrovskyi (Ukranian Students For Freedom, Ουκρανία), Dr. Bican Şahin (Freedom Research Association, Τουρκία).

6. Φρέσκες ιδέες

Από αριστερά:
Nataliya Melnyk (Bendukidze Free Market Center, Ουκρανία)
Κριτές: 
Νικόλαος Μονογιός (Atlas Network, ΗΠΑ) 
Kathryn Washburn (Atlas Network, ΗΠΑ)
Αναστάσιος Σπανίδης (Generation Y Group, Ελλάδα)

Η Nataliya Melnyk από το Bendukidze Free Market Center κέρδισε τον διαγωνισμό Think Tank Shark Tank-Europe 2019 με την πρότασή της να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, που στοχεύει στην εισαγωγή μιας ευχάριστης, καινοτόμου και νεανικής προσέγγισης στην οικονομική εκπαίδευση στην Ουκρανία. “Μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα οικονομικά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να γίνουν αυτάρκη άτομα που αγαπούν την ελευθερία και διαθέτουν κριτική σκέψη, με ανεπτυγμένες αντιστάσεις στις λαϊκιστικές τάσεις” ανέφερε η ίδια, αναπτύσσοντας τους στόχους του προγράμματος. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης οι Dmytro Lyvch (EasyBusiness, Ουκρανία) και Μιχάλης Ιακωβίδης (Greek Liberties Monitor, Ελλάδα)

7. Ελλάδα 2021

Νίκος Ρώμπαπας (Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Ελλάδα)

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας παρουσίασε στο δίκτυό μας και τους συνεργάτες μας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία μας, τον οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την Ελευθερία και την Ευημερία.

8. Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Δημήτριος Κατσούδας (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΚΕΦίΜ, Ελλάδα)

Το δείπνο του Europe Liberty Forum 2019 άνοιξε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Δημήτριος Κατσούδας, απαγγέλοντας τον Εθνικό Ύμνο, σε μετάφραση του Βρετανού συγγραφέα, ποιητή και δοκιμιογράφου  Rudyard Kipling (1918).

9. Το παλαιότερο φιλελεύθερο κείμενο


Αριστείδης Χατζής
(Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα) 

Πρόποση στην ελευθερία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Κατά την ομιλία του, με τίτλο “Το πρώτο φιλελεύθερο κείμενο. Γραμμένο πριν από 2.440 χρόνια», ο Καθηγητής αφηγήθηκε την κωμωδία του Αριστοφάνη “Οι Αχαρνείς”.

10. Ραντεβού στο Κίεβο!

Save the date!

Το επόμενο Europe Liberty Forum θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, με τη συνδιοργάνωση του Ukrainian Economic Freedom Foundation στις 14 και 15 Μαΐου 2020.

Βρείτε όλες τις φωτογραφίες του Europe Liberty Forum εδώ.

Share