fbpx

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #9 Δεκέμβριος 2020

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #9 Δεκέμβριος 2020
Προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας και ανάπτυξη

Στην ερώτηση του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων σχετικά με την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας απάντησαν 45 από τα μέλη του τον μήνα Δεκέμβριο.

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα μέλη του Πάνελ υποστηρίζουν τη μείωση της προοδευτικότητας στη φορολόγηση και στις εισφορές επί της μισθωτής εργασίας, της πρακτικής δηλαδή μεγαλύτερα εισοδήματα να επιβαρύνονται με υψηλότερους συντελεστές.

Ερώτηση: Ο σημερινός βαθμός προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας και των εισφορών λειτουργεί ως αντικίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της μισθωτής εργασίας και γι’ αυτό είναι επιθυμητό να μειωθεί.

Οι απαντήσεις των μελών του Πάνελ αναλυτικά.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΟνοματεπώνυμοΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγηματικό σχόλιο
Φάμπιο ΑντωνίουΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44
Δημήτρης ΒαγιανόςLondon School of Economics55
Ιωάννης ΒενέτηςΠανεπιστήμιο Πατρών55
Χάρης ΒλάδοςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας25Η προοδευτική φορολογία είναι χρήσιμη και σκόπιμη. Το κεντρικό σχετικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι στην οπτική μου η προοδευτικότητα της φορολογίας, αλλά η πολύ στενή φορολογική βάση, η φοροδιαφυγή και οι σχετικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για όλους.
Μανόλης ΓαλενιανόςRoyal Holloway, University of London55
Νίκος ΓεωργαντζήςBurgundy School of Business, Dijon-Γαλλία15Ενώ σε άλλους φόρους (εταιρικούς, περιουσίας, κατανάλωσης) η Ελλάδα είναι όντως ανάμεσα στις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες του ΟΟΣΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τον φόρο ατομικού εισοδήματος είναι ανάμεσα στις 10 πιο "ανταγωνιστικές" χώρες. Επίσης, η ανισότητα στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 υψηλότερες της Ευρώπης. Οπότε δε φαίνεται δικαιολογημένο να ανησυχούμε τόσο για την προοδευτικότητα του φόρου σαν αντικίνητρο επιχειρηματικότητας, όταν υπάρχουν τομείς και στρατηγικές που σαφώς θα έκαναν τη χώρα πιο ανταγωνιστική, όπως η απλοποίηση νόμων και διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση του συστήματος υγείας (τα υποτιθέμενα αποθαρρυνόμενα από τους φόρους στελέχη επιχειρήσεων μάλλον δε θα ήθελαν να ζουν σε μια χώρα χωρίς σοβαρή δημόσια υγεία), κλπ.
Χρήστος ΓκενάκοςUniversity of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55
Περικλής ΓκόγκαςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης251. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα. Ήδη οι εταιρικοί φόροι μειώθηκαν σημαντικά. Και όσοι είναι στις υψηλές κλίμακες ως μισθωτοί είναι λίγοι.
2. Αν μειωθούν οι φόροι, το κενό στα έσοδα από τι θα καλυφθεί;
Δημήτρης ΔεμέκαςInstitute of Global Affairs, LSE; Special Adviser to the Bank of England; independent consultant44
Ανδρέας ΔριχούτηςΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44
Παναγιώτης ΕυαγγελόπουλοςΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου55
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής33
Χρήστος ΚαμπόληςIMD - Institute for Management Development44
Λουκάς ΚαραμπαρμπούνηςUniversity of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR44
Σωτήρης ΚαρκαλάκοςΠανεπιστήμιο Πειραιά45
Θεόδωρος Π. ΛιανόςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται ότι πλησιάζει τα δέκα δις.
Παναγιώτης ΛιαργκόβαςΚέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου55
Ελένη ΛουρήΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Για να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας χωρίς απώλεια εσόδων για το κράτος θα πρέπει ταυτόχρονα να μειωθεί η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή μέσω ευρύτερης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών/ελέγχων.
Μίλτος ΜακρήςUniversity of Kent45Η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων πρέπει όμως να διοχετευτεί για την στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και του κράτους πρόνοιας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος αναδιανομής εισοδήματος θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με την αύξηση της μέσης φορολογίας των εργαζομένων άνω των 45 ετών, παράλληλα με τη μείωση του βαθμού προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας και των εισφορών.
Μάνος ΜατσαγγάνηςΠολυτεχνείο Μιλάνου15Η προοδευτική φορολογία δεν εμπόδισε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 1945-1975, ούτε εμποδίζει τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις της Βόρειας Ευρώπης σήμερα. Αντίθετα, η προνομιακή ασφαλιστική μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων (με το Ν4670/2020) έναντι των μισθωτών επιδοτεί τις ατομικές επιχειρήσεις και υπονομεύει την αναγκαία μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.
Κώστας ΜεγήρYale University55
Χρυσοβαλάντου ΜήλιουΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44
Δημήτρης ΜόσχοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών43
Δάφνη ΝικολίτσαΠανεπιστήμιο Κρήτης44
Μάνθος ΝτελήςMontpellier Business School45
Μιράντα ΞαφάCIGI, ΚΕΦίΜ55Όπως τονίζει η έκθεση Πισσαρίδη, το ύψος της φορολογικής σφήνας (δηλ. η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο εργατικό κόστος για τον εργοδότη και το διαθέσιμο εισόδημα του απασχολούμενου) είναι ο κύριος λόγος που αποτρέπει τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ωθεί τους νέους με προσόντα να φεύγουν στο εξωτερικό.
Αναστάσιος ΞεπαπαδέαςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Bologna55
Νίκος ΟικονομίδηςStern School of Business, NYU55Χρειαζόμαστε μικρότερους φόρους σε μεσαία εισοδήματα και ιδιαίτερα πολύ μικρότερους φόρους στην εργασία για να έχουμε ισχυρότερα κίνητρα για μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη.
Γεώργιος ΠάνοςUniversity of Glasgow33Η απλούστευση της φορολογίας είναι πάντα επιθυμητή, αλλά η ερώτηση είναι λίγο γενική για να έχει συγκεκριμένη απάντηση. Βλέπω σαν προτεραιότητες την απλούστευση της φορολογίας, την εξάλειψη έκτακτων και προπληρωτέων φόρων, την αποφυγή επιστροφών φόρων που προεισπράχθηκαν σαν μέσο ελάφρυνσης, την απλούστευση του φορολογικού κώδικα, και τη λειτουργία αποτελεσματικών και γρήγορων φορολογικών δικαστηρίων.
Θεολόγος ΠαντελίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας55
Αθανάσιος Π. ΠαπαδόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης55
Θοδωρής ΠελαγίδηςΠανεπιστήμιο Πειραιώς & Brookings Institution55
Ιωάννα-Σαπφώ ΠεπελάσηΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών54
Στέλιος ΠερράκηςConcordia University44Η ελάττωση της φορολογικής κλίμακας μπορεί να αποβεί μεσοπρόθεσμα ωφέλιμη και να αυξήσει τις φορολογικές εισπράξεις, βοηθώντας την αποταμίευση και τις φορολογικές επενδύσεις. Απ' την άλλη μεριά, υπάρχει άμεση ελάττωση των εισπράξεων, η οποία θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να αναπληρωθεί. Επειδή η Ελλάδα έχει υψηλούς οριακούς συντελεστές, κάποια ελάττωση θα πρέπει να λάβει χώρα. Είμαι όμως σχετικά επιφυλακτικός στην απάντηση, γιατί χρειάζεται προσοχή και δεν έχω διαβάσει τις σχετικές μελέτες. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνει η Ελλάδα είναι να αρχίσει να κόβει αλόγιστα τους φόρους, όπως έκανε ο Τραμπ και όπως πρεσβεύουν τσαρλατάνοι οικονομολόγοι τύπο Άρθουρ Λάφερ, μια δεξιά εκδοχή του δικού μας Γιάννη Βαρουφάκη.
Παναγιώτης ΠετράκηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών32
Βασιλική ΣκρέταUniversity College London, UT Austin and CEPR55
Θανάσης ΣτέγγοςUniversity of Guelph45
Αθανάσιος ΤαγκαλάκηςΠανεπιστήμιο Πατρών45Γενικά υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η φορολόγηση της εργασίας (πχ με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης) αλλά το κυριότερο είναι να μειωθεί το tax wedge. Θα πρέπει όμως να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Λουκάς ΤσούκαληςΕΛΙΑΜΕΠ/Sciences Po, Paris15Η προοδευτικότητα των φόρων εισοδήματος, ακόμη περισσότερο της περιουσίας, είναι απαραίτητο εργαλείο σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνονται και οι ανισότητες επίσης.
Μαργαρίτα ΤσούτσουραCornell University44
Μιχάλης ΧαλιάσοςGoethe University Frankfurt και CEPR24Η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα της φορολογικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα, είναι μάλλον πιο βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας από μια μείωση της προοδευτικότητας.
Γιώργος ΧαντζηνικολάουΤραπεζα Πειραιως, Χρηματιστηριο, Ενωση Τραπεζων44
Κρίστης ΧασάπηςUniversity of Cyprus55
Δημήτριος ΧατζηνικολάουΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων55Είναι αυτονόητο ότι άν το μετά-από-φόρους εισόδημα ενός εργαζομένου δεν αντικατοπρίζει επαρκώς την παραγωγικότητά του, λόγω της προοδευτικής φορολογίας, τότε ο εργαζόμενος αυτός έχει μικρότερο κίνητρο ν' αυξήσει την παραγωγικότητά του.
Γιώργος ΧορταρέαςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών54
Share