fbpx

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #3 Ιούνιος 2020

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #3 Ιούνιος 2020
Μετοχική συμμετοχή του κράτους στις επιχειρήσεις

Η ερώτηση του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων για τον μήνα Ιούνιο αφορούσε το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στο μείγμα των πολιτικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την απόκτηση μετοχικής συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις όπως οι αερομεταφορές. 

Στην ερώτηση του μήνα απάντησαν συνολικά 57 μέλη του Πάνελ. Παρότι οι απαντήσεις καταδεικνύουν μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στην απόρριψη και την αποδοχή της απόκτησης μετοχικής συμμετοχής από το κράτος, τα επεξηγητικά σχόλια καταγράφουν μια ευρύτερη συναίνεση, καθώς τόσο οι συμφωνούντες όσο και οι διαφωνούντες εκφράζουν στη μεγάλη τους πλειονότητα επιφυλάξεις ως προς την προοπτική αυτή.

Ερώτηση: Στο μείγμα των πολιτικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει και την απόκτηση μετοχικής συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις όπως οι αερομεταφορές.

Οι απαντήσεις των μελών του Πάνελ αναλυτικά.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΌνομαΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγηματικό σχόλιο
Φάμπιο Αντωνίου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών43Η συμμετοχή μπορεί να είναι επιθυμητή έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου από την πλευρά των επιχειρήσεων στο μέλλον, αλλά και για να τις οδηγήσει να ζητούν όση χρηματοδότηση πραγματικά χρειάζονται. Η συμμετοχή θα πρέπει να είναι καθορισμένη και με πλάνο εξόδου στο εγγύς μέλλον.
Δημήτρης ΒαγιανόςLondon School of Economics55Αν μια εταιρεία επιλέξει να λάβει κρατική βοήθεια, είναι λογικό το κράτος να έχει απαίτηση έναντι μέρους των μελλοντικών κερδών. Η κρατική βοήθεια δεν θα πρέπει να παρέχεται σε μη βιώσιμες εταιρείες: για να δοθεί, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών της εταιρείας. Η μετοχική συμμετοχή του κράτους θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη.
Ιωάννης ΒενέτηςΠανεπιστήμιο Πατρών44Εφόσον συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε πρέπει - για λόγους ανταγωνισμού - να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα. Υποστήριξη υπό όρους εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης και μελλοντικά χρηματοοικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.
Χάρης ΒλάδοςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας45Οι ενισχύσεις του κράτους πρέπει να έχουν ένα σαφές πλαίσιο και περιεχόμενο ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης ο επιβαρυμένος σήμερα φορολογούμενος να λάβει πίσω μέρος από τα ωφελήματα της ανάπτυξης.
Μανόλης Γαλενιανός Royal Holloway, University of London23
Κωνσταντίνος ΓάτσιοςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55Με σκοπό την πώληση των μετοχών "αύριο", όχι για μόνιμη διακράτηση. Με κέρδος. Το οφείλει στον φορολογούμενο.
Σωτήρης Γεωργανάς City, Πανεπιστημιο του Λονδινου44Αν το κράτος στηρίξει επιχειρήσεις με μεγάλα ποσά, λογικό είναι να πάρει κάποιο αντάλλαγμα, το οποίο μπορεί να είναι και μετοχές. Χωρίς να ανακατεύεται στη διοίκηση όμως και ειδικά στις προσλήψεις. Κάνεις δεν θέλει επιστροφή στην παλιά Ολυμπιακή.
Νίκος Γεωργαντζής Burgundy School of Business, Dijon-Γαλλία43Στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, παρατηρείται αβεβαιότητα για το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών. Το να εγγυηθεί μια χώρα το μέλλον ενός αερομεταφορέα μπορεί να είναι σωστή στρατηγική σε μία αγορά που πιθανώς να "αναδυθεί από τις στάχτες", αλλά η συμμετοχή πρέπει να εξασφαλίσει μακροχρόνια οφέλη προς τον καταναλωτή και τον εργαζόμενο.
Δημήτρης Γεωργούτσος Οικονομικό Πανεπίστημιο Αθηνών45Θεωρώντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει από το 2021, η απόκτηση μετοχικής συμμετοχής του κράτους α) προστατεύει τις επιχειρήσεις από "εξαγορές" τους από αμφιβόλου ποιότητας funds, β) διατηρεί τις, επιτυχημένες, υπάρχουσες διοικητικές ομάδες των επιχειρήσεων και γ) προσφέρει την ευκαιρία αποκόμισης σημαντικού κέρδους για το δημόσιο από τη μεταπώληση στο, σύντομο, μέλλον των μετοχικών θέσεων που απόκτησε.
Χρήστος Γκενάκος University of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15
Περικλής Γκόγκας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης55Είναι πολύ λογικό σε ένα bail-out με χρήματα των φορολογούμενων να έχουμε αντιστάθμιση με απόκτηση μετοχών στην εταιρία.
Δημήτρης ΔεμέκαςInstitute of Global Affairs, LSE; Special Adviser to the Bank of England; independent consultant23
Παναγιώτης ΕυαγγελόπουλοςΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου15
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής33Εξαρτάται από (α) τις προοπτικές επιβίωσης των επιχειρήσεων (β) τη συμπεριφορά του νέου μετόχου (του κράτους) που είναι επιρρεπής σε πελατειακές-συντεχνιακές λογικές και (γ) τις αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα (λόγω ζημιών των παλαιών μετόχων και του μηνύματος που εκπέμπει η μετοχοποίηση). Η ελληνική εμπειρία με τις μετοχοποιήσεις είναι μάλλον αποτρεπτική. Οι αερομεταφορές είναι ειδική περίπτωση γιατί εκεί ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και η επιχειρηματικότητα δοκιμασμένη (Aegean). Εναλλακτικά, εκεί προσφέρεται ως προοπτική η επιχορήγηση ή ένας ευνοϊκός δανεισμός.
Σαράντης Καλυβίτης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών25Γενικά, η συμμετοχή του κράτους σε ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να γίνεται μόνο κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες, με συγκεκριμένους όρους και χρονικό ορίζοντα. Εξάλλου, αν εφαρμοζόταν τέτοια πολιτική, στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε επίσης να ισχύσει στην ακτοπλοΐα κοκ, δημιουργώντας τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά.
Λουκάς Καραμπαρμπούνης University of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR25
Σωτήρης ΚαρκαλάκοςΠανεπιστήμιο Πειραιά44
Αλέξανδρος Κοντονίκας University of Essex15
Χρήστος Κωτσόγιαννης University of Exeter34
Σπύρος ΛαπατσιώραςΠανεπιστήμιο Κρήτης45Χρηματοοικονομική ενίσχυση από το δημόσιο, για διασφάλιση της λειτουργίας σημαντικών για την οικονομία επιχειρήσεων, θα πρέπει να συνοδεύεται από δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο, ανεξαρτήτως μετοχικού ποσοστού) σε σημαντικές αποφάσεις, και συμμετοχή του δημοσίου στη διοίκηση της εταιρείας (π.χ. η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Lufthansa).
Θεόδωρος Π. Λιανός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Στην Ελλάδα, η συμμετοχή του κράτους σε επιχειρήσεις έχει αποδειχθεί καταστροφική για τις επιχειρήσεις. Επίσης, η ερώτηση είναι κάπως ασαφής ως προς το τι σημαίνει μετοχική συμμετοχή. Άρα, δύσκολη η απάντηση.
Παναγιώτης Λιαργκόβας Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου15
Ελένη Λουρή Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών34Θα ήταν σκόπιμο να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή μόνον αν μπορούσε να διαχωρίσει τη διοίκηση από τη συμμετοχή στα κεφάλαια της εταιρείας. Αλλιώς, υπάρχει πάντα το αρνητικό παράδειγμα της Ολυμπιακής.
Μίλτος Μακρής University of Kent44Οι αερομεταφορές είναι σημαντική βιομηχανία και αντιμετωπίζουν όλες μαζί ένα αρνητικό σοκ που δεν έχει την αιτία του σε λάθος αποφάσεις ή συμπεριφορές τους στο παρελλθόν. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει επιχειρήσεις όπως οι αερομεταφορές.
Μάνος Ματσαγγάνης Πολυτεχνείο Μιλάνου43Η κρατική επιχειρηματικότητα στον ίδιο τομέα στο παρελθόν υπήρξε συχνά αποτυχημένη: οι προσπάθειες διάσωσης της Ολυμπιακής με σκοπό τη διατήρηση λίγων εκατοντάδων θέσεων εργασίας (με υπέρογκες αμοιβές) κόστισαν υπερβολικά και τελικά δεν απέτρεψαν το μοιραίο. Όμως, η (επιβεβλημένη) διάσωση της Aegean σήμερα δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή. Η διεθνής εμπειρία αυτό διδάσκει. Το πακέτο διάσωσης της Lufthansa (9 δις ευρώ) προβλέπει μετοχική συμμετοχή του κράτους με μερίδιο 20% και όρους αποδυνάμωσης της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας, ενώ το αντίστοιχο πακέτο διάσωσης της Air France (7 δις ευρώ), όπου το κράτος συμμετέχει ήδη, περιλαμβάνει όρους ενεργειακής προσαρμογής, και αποχώρησης της εταιρείας από αεροπορικές συνδέσεις που ανταγωνίζονται σιδηροδρομικές διαδρομές διάρκειας κάτω των 5 ωρών.
Κώστας Μεγήρ Yale University44Εξαρτάται από τι ανάγκες υπάρχουν. Εάν χρειάζονται υποστήριξη, πρέπει το κράτος να αποζημιωθεί. Οι κρατικές μετοχές δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Χρυσοβαλάντου Μήλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών14
Μιχάλης ΜητσόπουλοςΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών15
Στέλιος Μιχαλόπουλος Brown University, CEPR and NBER14
Δημήτρης Μόσχος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών33
Γεώργιος Κ. Μπήτρος Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55Το κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ενισχύει αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις οι οποίες προηγούμενα ήταν βιώσιμες, μεταξύ δε αυτών κατά προτεραιότητα τις εξαγωγικές. Αλλά μόνο αν δεν υπάρχουν άλλοι ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν, και πάντως με εύλογη παρουσία του κράτοuς στα διοικητικά τους συμβούλια μέχρι να αποκαταθούν ομαλές οικονομικές συνθήκες. Ο κεντρικός και απόλυτα διαφανής στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η συντομότερη δυνατή εκποίηση των μετοχών που θα λαβει το δημόσιο.
Δάφνη Νικολίτσα Πανεπιστήμιο Κρήτης33
Μάνθος Ντελής Montpellier Business School25There are better and more efficient ways.
Μιράντα Ξαφά CIGI, ΚΕΦίΜ25Το Δημόσιο έχει πολύ κακές επιδόσεις ως μέτοχος. Η μετοχική συμμετοχή του κράτους σε ιδιωτικές εταιρίες πρέπει επομένως να είναι έσχατη λύση, για βιώσιμες εταιρίες που έχουν προβλήματα ρευστότητας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λύση αυτή για τον μη βιώσιμο Πρίνο αλλά όχι για την βιώσιμη Aegean πρέπει να μας ανησυχεί.
Αναστάσιος Ξεπαπαδέας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Bologna35Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί οριζόντια. Υπάρχουν θέματα συμμετοχής ή όχι του κράτους στο management, τιμολογιακής πολιτικής, ανάγκης ή όχι ρύθμισης και ανάλυσης ρυθμιστικών επιπτώσεων, καθώς και αποφυγής φαινομένων αναποτελεσματικότητας που τελικά θα αυξήσουν το κοινωνικό κόστος παροχής των αντίστοιχων. Αυτά θα πρέπει να αναλυθούν κατά περίπτωση.
Νίκος Οικονομίδης Stern School of Business, NYU44Εάν η αεροπορική εταιρεία χωρίς ενίσχυση θα καταρρεύσει, μπορεί να δοθεί ενίσχυση με αντάλλαγμα προσωρινή εγγύηση/μεταφορά μετοχών στο Δημόσιο, οι οποίες πρέπει να δοθούν πίσω όταν η εταιρεία αποπληρώσει την ενίσχυση το πολύ μέσα σε 3 χρόνια.
Θεόδωρος Παλυβός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών34
Θεόδωρος Παναγιωτίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας15
Γεώργιος Πάνος University of Glasgow22Η κρατική συμμετοχή σε στρατηγικούς κλάδους στην Ελλάδα έχει πρόσφατο παρελθόν με μεγάλες αποτυχίες, αλλά και παλαιότερο παρελθόν με επιτυχίες. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνδυάζεται με μια εθνική και υπερκομματική στρατηγική δημόσιας επένδυσης και χρηστής και ανταγωνιστικής διαχείρισης. Με έλλειψη εθνικής στρατηγικής, υπερκομματικής συμφωνίας και εγγυήσεων όσον αφορά τη διαχείριση, πιθανώς η κρατική συμμετοχή θα ήταν κακή ίδεα.
Θεολόγος Παντελίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας15
Αθανάσιος Π. Παπαδόπουλος Πανεπιστήμιο Κρήτης15
Ηλίας Παπαϊωάννου London Business School and CEPR45Το υπόδειγμα «τα κέρδη στους μετόχους και οι ζημιές στον φορολογούμενο» που εφαρμόστηκε στο παρελθόν ήταν εξοργιστικό και δικαίως οδήγησε σε παγκόσμια αγανάκτηση και ένα διάχυτο αίσθημα αδικίας. Βέβαια σήμερα ζητήματα ηθικού κινδύνου (moral hazard) είναι λιγότερο έντονα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το σοκ του Covid-19 ήταν εξωγενές. Η κυβέρνηση οφείλει να επικουρήσει τις επιχειρήσεις, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η βοήθεια πρέπει να είναι εστιασμένη σε τομείς με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πολλαπλασιαστή, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού (όπως το 2004/2007-2009). Η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει «έξυπνα» χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως προνομιούχες μετοχές ή μετατρέψιμα σε μετοχές ομολογιακά δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο (καθώς το ρίσκο είναι μεγαλύτερο). Σαφέστατα όμως η απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο δεν θα πρέπει να επάγεται επιστροφή στην κακοδιοίκηση και αλόγιστη διαχείριση δημοσίων πόρων του παρελθόντος. Η βοήθεια στις επιχειρήσεις δεν πρέπει να οδηγήσει στην επιστροφή του κρατισμού και της κομματοκρατίας. Η κυβέρνηση μπορεί να ορίσει -με αξιοκρατικό τρόπο και πιθανόν διεθνή προκήρυξη- ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο και να απαιτήσει ορθή τήρηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
Δημήτρης ΠαπανικολάουNorthwestern University23Δεν διαφωνώ στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα για οποιαδήποτε βοήθεια δώσει σε επιχειρήσεις. Αλλά αυτό μπορεί να πάρει άλλες μορφές πέρα από τις κοινές μετοχές εφόσον δεν καταλήγει να έχει τον έλεγχο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει προνομιακές μετοχές ή warrants ώστε να έχει κάποιο μερίδιο στα κέρδη χωρίς να οδηγηθούμε σε κρατικοποιήσεις.
Εύη Παππά Universidad Carlos III de Madrid45Οι ανακεφαλαιοποιήσεις από το κράτος θα μπορούσαν να γίνουν μόνο ως μέτρα υπέρτατης ανάγκης. Υπερασπίζομαι την ελεύθερη αγορά, δεδομένης όμως της ιδιαιτερότητας αυτής της οικονομικής κρίσης, βάζω στις αντιλήψεις μου μια δόση πραγματικότητας. Οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν στην διάθεση τους κάθε μέσο για να σταματήσουν την αυξανόμενη παλίρροια πτωχεύσεων.
Θοδωρής Πελαγίδης Πανεπιστήμιο Πειραιώς & Brookings Institution22
Στέλιος Περράκης Concordia University45Απ' την στιγμή που θα αποφασιστεί η υποστήριξη κάποιας επιχείρησης που κινδυνεύει λόγω υπερχρέωσης, η παροχή ομολογιακών δανείων με τη δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές κατά την κρίση του δανειστή (convertible bonds) είναι η καλύτερη επιλογή. Η απόφαση υποστήριξης είναι βέβαια άλλο θέμα.
Παναγιώτης Πετράκης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εξασφάλισης του δημοσίου ελέγχου.
Βασιλική Σκρέτα University College London, UT Austin and CEPR43Bailing out banks, airlines etc in times of crisis, if done correctly and with accountability, can be helpful. During the US financial crisis, the US government bailed out the majority of financial institutions. Most repaid the entire amounts. In very few cases the amounts were not repaid. The US government also bailed out airlines after 9/11. Greek banks and financial institutions have received assistance at several instances since the crisis started. The Greek government can look at those past experiences in both the US and Greece and design the contractual terms on new assistance programs based on past successful ones. How the bailouts are designed is key both for their success and the eventual cost to Greek taxpayers.
Γιώργος Σταματόπουλος Πανεπιστήμιο Κρήτης15
Θανάσης Στέγγος University of Guelph35
Αθανάσιος Ταγκαλάκης Πανεπιστήμιο Πατρών33
Πάνος Τσακλόγλου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Αν τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η κυβέρνηση τα ενισχύσει, βεβαίως. Σε αυτή την περίπτωση, θα προτιμούσα η ενίσχυση να γίνει μέσω προνομιούχων μετοχών, οι οποίες να πωληθούν μόλις η επιχείρηση ορθοποδήσει.
Λουκάς Τσούκαλης ΕΛΙΑΜΕΠ/Sciences Po, Paris24Η όποια οικονομική βοήθεια και εγγυήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από όρους και δεσμεύσεις. Αλλά δυστυχώς το ελληνικό κράτος έχει βεβαρημένο παρελθόν ως επιχειρηματίας. Εξ ου και οι επιφυλάξεις ως προς τη μετοχική συμμετοχή.
Μιχάλης Χαλιάσος Goethe University Frankfurt και CEPR34Στις αερομεταφορές τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι τεράστια και οι συγκεκριμένες εταιρείες αποτελούν ελληνικές επιτυχίες με μέλλον και επιπτώσεις στον σημαντικότατο τομέα του τουρισμού στο μέλλον. Αν αυτός είναι ο μόνος πολιτικά εφικτός τρόπος στήριξης, ας χρησιμοποιηθεί, αλλά με σαφές σχέδιο εξόδου. Επέκταση σε άλλους τομείς κατά το δοκούν δημιουργεί τον κίνδυνο εξέλιξής της σε πελατειακές πρακτικές που δεν χρειάζεται ο τόπος.
Γιώργος Χαντζηνικολάου Τράπεζα Πειραιώς, Χρηματιστήριο, Ένωση Τραπεζών24Γενικά, η αγορά πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της, και στην περίπτωση μιας χρεωκοπημένης εταιρείας, πρώτα οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους, και μετά οι δανειστές στο βαθμό που απαιτείται για να γίνει η εταιρεία ξανά ελκυστική σε νέους μετόχους. Αν το κράτος αναλάβει μετοχικό κίνδυνο, δημιουργεί ηθικό κίνδυνο (moral hazard). Η μόνη εξαίρεση που μπορώ να δω, είναι για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, όταν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία με κίνητρα από τη πολιτεία εθνικών πρωταθλητών, που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορώ να δω λόγο για κρατική συμμετοχή σε περίπτωση ανάγκης, όπως μια πανδημία.
Κρίστης Χασάπης University of Cyprus55Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την απόκτηση μετοχικής συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις όπως οι αερομεταφορές με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τουλάχιστον ένα προκαθορισμένο ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα αναστείλουν την αγορά μετοχών και τα μερίσματα, και θα περιορίσουν τις εκτελεστικές αμοιβές. Επίσης, θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επαναγοράσουν τις μετοχές της συμμετοχής του κράτους σε τιμές αγοράς.
Δημήτριος Χατζηνικολάου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων15Γενικώς, το κράτος πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παραγωγή των αμιγώς δημοσίων αγαθών. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου οι «κυβερνήσεις» των τελευταίων δεκαετιών απεδείχθησαν προδοτικές και το «κράτος» «βγάζει στο σφυρί» τη δημόσια περιουσία, θα ήταν αντιφατικό να θέλει να συμμετάσχει μερικώς ως ιδιοκτήτης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Share