fbpx

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #1 Απρίλιος 2020

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων #1 Απρίλιος 2020
Αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

Η πρώτη ερώτηση του Πάνελ δεν θα μπορούσε μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία παρά να έχει ως θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την αντιμετώπισή τους. Ζητήσαμε από τα μέλη του Πάνελ να μας πουν αν τα σχετικά μέτρα θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να εστιάσουν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς (δηλαδή της παραγωγής και της εργασίας) ή της ζήτησης (δηλαδή της κατανάλωσης).

Από τις 64 απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτει μια ελαφρά προτίμηση υπέρ της εστίασης στην πλευρά της προσφοράς, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επεξηγητικά σχόλια που λάβαμε. Μάθετε περισσότερα για το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων.

Ερώτηση: Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς απ’ ό,τι της ζήτησης.

Οι απαντήσεις των μελών του Πάνελ αναλυτικά.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΌνομαΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγητικό σχόλιο
Φάμπιο ΑντωνίουΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών4 4
Δημήτρης ΒαγιανόςLondon School of Economics55
Ιωάννης ΒενέτηςΠανεπιστήμιο Πατρών35Η σωστή ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς θα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Υποστήριξη του τουρισμού και επιλεγμένων κλάδων προσφοράς με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής. Τα υπόλοιπα βραχυχρόνια στήριξη ζήτησης χωρίς αποπληρωμή.
Μανόλης ΓαλενιανόςRoyal Holloway, University of London44
Κωνσταντίνος ΓάτσιοςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών25
Σωτήρης ΓεωργανάςCity, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου43
Νίκος ΓεωργαντζήςBurgundy School of Business, Dijon-Γαλλία45Οι συνέπειες της κρίσης είναι συνήθως πιο μακροχρόνιες από την πλευρά της προσφοράς (κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, απαξίωση φυσικού και ανθρωπίνου κεφαλαίου και επενδύσεων).
Δημήτρης ΓεωργούτσοςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Το χαρακτηριστικό της κρίσης λόγω κορωνοϊού είναι ότι οι οικονομίες (όχι μόνο της Ελλάδας) έχουν υποστεί δύο διαταραχές: μία ζήτησης και η άλλη από τη μεριά της προσφοράς. Η ζήτηση θα μειωθεί τόσο λόγω άμεσης πτώσης των εισοδημάτων, αλλά και λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας. Η υποστήριξη της προσφοράς για τις ΜΜΕ θα απαιτήσει εκτεταμένες εγγυήσεις εκ μέρους του δημοσίου / ΕΕ.
Χρήστος ΓκενάκοςUniversity of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών34
Περικλής ΓκόγκαςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης15Οι παραγωγικές δυνατότητες δεν έχουν πληγεί, αλλά η ζήτηση.
Ανδρέας ΔριχούτηςΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Το παράδειγμα της Κίνας δείχνει ότι η βιομηχανία πήρε πάλι πολύ γρήγορα μπροστά, άρα η πλευρά της ζήτησης είναι μάλλον πιο σημαντική. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στήριξη του εισοδήματος των καταναλωτών είναι πιο σημαντικά σε αυτή την φάση.
Παναγιώτης ΕυαγγελόπουλοςΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου55Βοηθάμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται. Τις δυνάμεις της παραγωγής και της απασχόλησης.
Μάριος ΖαχαριάδηςΠανεπιστήμιο Κύπρου54Αυτό θα αλλάξει στην πορεία, όταν επιστρέψουν οι περισσότεροι στις δουλειές τους και η παραγωγή φτάσει πιο κοντά στα συνηθισμένα της επίπεδα. Τότε θα είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ζήτηση.
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής34Η πρώτη ερώτηση θυμίζει κάπως επιλογή άσπρου ή μαύρου. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και η "σύνθεση" - πολιτική που στοχεύει και στις δύο πλευρές. Επίσης, οι απαντήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα. Τέλος, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Λουκάς ΚαραμπαρμπούνηςUniversity of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR45Φανταστείτε ότι εστάλη ένα εκατομμύριο ευρώ σε κάθε πολίτη, αλλά η παραγωγή παραμένει χαμηλή επειδή οι εργαζόμενοι μένουν σπίτι. Είτε οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν για να απορροφήσουν την υψηλότερη ζήτηση, είτε θα έχουμε ουρές επειδή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή. Η εξαίρεση είναι κοινωνικές μεταβιβάσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου κάθε πολίτη. Μετά, ανοίγουμε για δουλειά.
Αλέξανδρος ΚοντονίκαςUniversity of Essex24
Φοίβη ΚουντούρηΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15IMF's baseline scenario is that 2020 will be a year of extremely high recession for both Advanced Economies (AE) and Emerging Economies (EM). To the question whether this recession becomes prolonged and deep (depression) the Fund answers (in the baseline scenario) negatively. Specifically, according to the baseline scenario, the rate of change in global GDP for 2020 is expected to be -3%. The corresponding rate of decline in GDP during the great crisis of 2008-9 was only -0.1%. This makes the current recession worse than during the Great Depression of '29 and much worse than in 2008-9. The main reason for the severity of this recession is the simultaneously hit on (a) the SA and EM, (b) the industrial sector and the service sector, (c) the demand side and the supply side of the economy. Specifically, according to the baseline scenario of the IMF, the decline in GDP of SAs is expected to be -6.1% compared to -3.3% in the period 2008-9. The corresponding decline in GDP of EMs is expected to be -1% when in 2008-9 it was + 2.8%. Consequently, at this stage there is no country or geographical area that can lend to the rest of the world "units development ".
Χρήστος ΚωτσόγιαννηςUniversity of Exeter15Η οικονομική στήριξη θα πρέπει να είναι «καθολική» στοχεύοντας στην διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας αλλά και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Το θέμα «moral hazard» δεν θα πρέπει να ανησυχεί, με δεδομένο το μέγεθος του shock και της αναμενόμενης διάρκειας του.
Σπύρος ΛαπατσιώραςΠανεπιστήμιο Κρήτης25
Θεόδωρος Π. ΛιανόςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Και οι δύο πλευρές είναι αναγκαίες. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχει παραγωγή και η πλευρά της ζήτησης για να ζητηθούν τα προϊόντα.
Παναγιώτης ΛιαργκόβαςΚέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου24
Αναστασία ΛίτιναΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων33Η σωστή πολιτική θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.
Ελένη ΛουρήΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και της προσφοράς αλλά και της ζήτησης.
Μίλτος ΜακρήςUniversity of Kent34Το σοκ στην οικονομία είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός σοκ ζήτησης και προσφοράς με μεγάλο βαθμό διάδρασης.
Ναπολέων ΜαραβέγιαςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Είναι πιο δύσκολη η επανεκκίνηση της παραγωγής.
Μάνος ΜατσαγγάνηςΠολυτεχνείο Μιλάνου35Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δύο πλευρές: της προσφοράς (για να μην απαξιωθεί παραγωγικό δυναμικό των επιχειρήσεων) και της ζήτησης (για να αναπληρωθεί μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων).
Κώστας ΜεγήρYale University44Η αντιμετώπιση της πανδημίας με τα lockdown οδηγεί στη μείωση της ζήτησης. Προσπαθώντας να την αυξήσουμε, μπορεί να οδηγήσουμε σε συμπεριφορές αντίθετες με τον σκοπό της κοινωνικής απόστασης. Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η καταστροφή παραγωγικής χωρητικότητας, για να επανεκκινηθεί γρήγορα η οικονομία. Αλλά είναι απαραίτητη επίσης η υποστήριξη αδύνατων νοικοκυριών για τις βασικές τους ανάγκες - κατά κάποιο τρόπο αυτή είναι στοχευμένη τόνωση της ζήτησης για κοινωνικούς σκοπούς.
Στέλιος ΜιχαλόπουλοςBrown University, CEPR and NBER35
Δημήτρης ΜόσχοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών35
Γεώργιος Κ. ΜπήτροςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν στις οικονομίες τεράστιες ποσότητες χαρτονομίσματος. Αυτό το χρήμα, είτε με την μορφή επιδομάτων (χαριστικά) είτε με την μορφή δανείων, θα συντηρήσει επαρκώς τη συνολική αποτελεσματική ζήτηση σε επίπεδο οικονομιών και παγκόσμια. Το ζητούμενο είναι πόσοι παραγωγοί θα μείνουν στις αγορές και πώς θα στηρίξουν την παραγωγή τους. Φοβούμαι ότι εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών ο μεγάλος πληθωρισμός που θα ξεσπάσει θα οδηγήσει σε μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση.
Δάφνη ΝικολίτσαΠανεπιστήμιο Κρήτης44
Μάνθος ΝτελήςMontpellier Business School45Οι οικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην τόνωση της ζήτησης δεν θα έχουν ισχυρή επίδραση στην οικονομία με τους πολίτες στο σπίτι. Οι πολιτικές να στοχεύσουν κυρίως την πλευρά της προσφοράς (επιχειρήσεις), ώστε να στηριχθεί η απασχόληση. Αν η ανεργία αυξηθεί σημαντικά, μετά το lockdown θα έχουμε σημαντική μείωση της ζήτησης.
Χάρης ΝτέλλαςUniversität Bern34
Μιράντα ΞαφάCIGI, ΚΕΦίΜ45Προτεραιότητα σε πρώτη φάση είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κρίση ρευστότητας να μετατραπεί σε κρίση βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Αν τα μέτρα δεν εστιάσουν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς, η παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Αναστάσιος ΞεπαπαδέαςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Bologna25Εμφανίστηκε ισχυρό αρνητικό σοκ προσφοράς πού δημιουργεί ισχυρό έλλειμα ζήτησης. Στόχοι οικονομικής πολιτικής, η επανεκκίνηση της παραγωγικής δυναμικότητας με παράλληλη στήριξη εισοδημάτων, απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντική πηγή χρηματοδότησης της πολιτικής, η έκδοση από ευρωπαϊκούς θεσμούς recovery bonds ειδικού σκοπού. Δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία προς οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Νίκος ΟικονομίδηςStern School of Business, NYU35
Θεόδωρος ΠαλυβόςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών35Αυτό που απαιτείται είναι μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων (και ανέργων) που πλήττονται από την πανδημία, ανάλογα με αυτά που δίνονται στην περίπτωση φυσικών καταστροφών (disaster relief), αλλά και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους (φορολογικές ελαφρύνσεις, χαμηλότοκα δάνεια).
Θεόδωρος ΠαναγιωτίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας34Τόσο η προσφορά, όσο και η ζήτηση θα επηρεαστεί.
Γεώργιος ΠάνοςUniversity of Glasgow44Το ζητούμενο για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης μεγάλης ύφεσης είναι η μείωση στο εισόδημα να είναι σύντομη και να μη συνδυαστεί με μόνιμη μείωση στους δείκτες εργασίας. Στηρίζοντας την πλευρά της προσφοράς σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, θα είναι έμμεση στήριξη και της ζήτησης, μέσω της συγκράτησης των απολύσεων και της ανεργίας. Είναι σημαντικό τα μέτρα στήριξης της προσφοράς να συνδυάζονται και με ρήτρες προστασίας της εργασίας και των εργαζομένων.
Θεολόγος ΠαντελίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας24
Θοδωρής ΠαπαγεωργίουBoston College23
Αθανάσιος Π. ΠαπαδόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης35Η διαταραχή έχει άμεσες επιπτώσεις στην προσφορά αλλά η συνοδεύουσα αβεβαιότητα θα έχει επιπτώσεις και στη συνολική ζήτηση.
Ηλίας ΠαπαϊωάννουLondon Business School and CEPR44Η προτεραιότητα -μετά φυσικά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του συστήματος υγείας- πρέπει να είναι η προστασία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Η βοήθεια πρέπει να εστιάσει στους εργαζομένους, τόσο για κοινωνικούς λόγους, όσο και για οικονομικούς. Η συνέχιση της μισθοδοσίας με κρατική ενίσχυση θα μετριάσει την εξάπλωση της κρίσης σε άλλους τομείς. Η ζήτηση έχει μειωθεί ραγδαία, καθώς οι πολίτες μένουν σπίτι περιορίζοντας τις δαπάνες τους και η αβεβαιότητα αυξάνει την τάση αποταμίευσης (precautionary saving motive). Αν και η δημοσιονομική επέκταση δεν αρκεί από μόνη της καθώς λόγοι υγείας απαιτούν τη μείωση της ζήτησης, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η βοήθεια στις επιχειρήσεις είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την άμβλυνση της ύφεσης και τη γοργή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ανδρέας ΠαπανδρέουΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Η πανδημία απαιτεί κλείσιμο σημαντικού μέρους της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν βοήθεια στο διάστημα αυτό (άμεσες ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, εύκολο δανεισμό). Επίσης, συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πρέπει να ενισχυθούν (υπηρεσίες περίθαλψης, αναπνευστήρες, μεταφορές τροφίμων). Από την πλευρά της ζήτησης θα χρειαστεί υποστήριξη, π.χ., επιδόματα ανεργίας ή άμεσες ενισχύσεις.
Εύη ΠαππάUniversidad Carlos III de Madrid54Demand will recover as soon as unemployment and job uncertainty will fall, it is crucial to secure jobs and a huge increase in unemployment as unemployment hysteresis can have persistent adverse effects in the economy.
Θοδωρής ΠελαγίδηςΠανεπιστήμιο Πειραιώς & Brookings Institution24Η ελληνική οικονομία υποφέρει πλέον και από την έλλειψη δαπάνης. Έχω εξηγήσει στα άρθρα μου στην Καθημερινή κυρίως στο β’ εξάμηνο του 2019 αλλά και προσφάτως.
Ιωάννα-Σαπφώ ΠεπελάσηΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών43Η εξελισσόμενη πανδημία αποκαλύπτει την επιτακτική ανάγκη αλληλέγγυας στόχευσης σε πλανητικά βιώσιμη-ηθική οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η «νέα συνθήκη» επιβάλλει άμεσα τόνωση της ζήτησης, και μεσοπρόθεσμα αναδιάρθρωση χρεών και «νεωτερικές» παρεμβάσεις στη μεριά της προσφοράς όπως: σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές (έρευνα, υγεία, παιδεία, μεταφορές, διαδικτυακή διακυβέρνηση) και στο φυσικό περιβάλλον.
Στέλιος ΠερράκηςConcordia University35Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συμμετρικές. Η απώλεια εισοδήματος από ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη διάρκεια της κρίσης πρέπει να αντισταθμιστεί (ζήτηση). Απ' την άλλη μεριά, οι παραγωγικές υποδομές έπαθαν ζημιά σε πολλούς τομείς από την κρίση και πρέπει να αποκατασταθούν (προσφορά).
Παναγιώτης ΠετράκηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών35
Κωνσταντίνος ΣερφέςDrexel University24
Σπύρος ΣκούραςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44
Βασιλική ΣκρέταUniversity College London, UT Austin and CEPR33
Γιώργος ΣταματόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης55
Θανάσης ΣτέγγοςUniversity of Guelph45The issue here is to provide incentives for firms to keep their employees in their payrolls as the government picks up the tab and pays their wages. Workers also keep most of their income intact. However, this should not mean a universal paycheck for all irrespective of employment status.
Αθανάσιος ΤαγκαλάκηςΠανεπιστήμιο Πατρών34
Κωνσταντίνος ΤατσιράμοςUniversity of Luxembourg, LISER and IZA55Είναι σημαντικό να σωθούν υγιείς επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας ώστε η επανεκκίνηση να είναι δυνατή. Αυτό εξασφαλίζει την παραγωγή και το εισόδημα που θα τονώσει την ζήτηση αμέσως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάνος ΤσακλόγλουΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44Η παρούσα κρίση επηρεάζει τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση. Όμως το σημαντικότερο για την επόμενη μέρα είναι να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες ο παραγωγικός ιστός, να κλείσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις και να μην αυξηθεί υπερβολικά η ανεργία.
Λουκάς ΤσούκαληςΕΛΙΑΜΕΠ/Sciences Po, Paris34Δεν μπορούμε να επιλέξουμε ζήτηση ή προσφορά. Και οι δύο χρειάζονται στήριξη.
Μαργαρίτα ΤσούτσουραCornell University33
Μιχάλης ΧαλιάσοςGoethe University Frankfurt και CEPR44Είναι σημαντικό να διατηρηθούν (έστω και σε χειμερία νάρκη) θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις για τις οποίες η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα ή που αναγκάστηκαν να κλείσουν. Όμως χρειάζεται προσοχή να επιλεγούν επιχειρήσεις και θέσεις που είναι βιώσιμες, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες ζήτησης και παραγωγής μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, χρειάζονται επιδόματα για κάλυψη βασικών αναγκών αυτών που έχασαν τα εισοδήματά τους.
Κρίστης ΧασάπηςUniversity of Cyprus35Supply-side and demand-side shocks, άρα θα πρέπει να εστιάσουν και στην πλευρά της προσφοράς, και της ζήτησης.
Γιώργος ΧαντζηνικολάουΤράπεζα Πειραιώς, Χρηματιστήριο, Ένωση Τραπεζών33Νομίζω ότι χρειάζεται τόνωση και της προσφοράς και της ζήτησης.
Δημήτριος ΧατζηνικολάουΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων15Τα μέτρα βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία. Όταν εστιάζουν στην προσφορά, η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι όταν εστιάζουν στη ζήτηση, διότι έτσι η οικονομία σταματά να λειτουργεί. Όταν εστιάζουν στη ζήτηση, εφόσον οι επιθυμίες εξακολουθούν να υπάρχουν, βρίσκονται (νόμιμοι) τρόποι να ικανοποιηθούν.*
Γιώργος ΧορταρέαςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών33

*Σημείωση: Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, λάβαμε από τον καθηγητή κ. Δημήτριο Χατζηνικολάου το εξής διευκρινιστικό σχόλιο: “Εξ αιτίας της εκ μέρους μου γρήγορης αναγνώσεως της ερωτήσεως, απήντησα ωσάν η ερώτηση να ήταν: ‘Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της επιδημίας θα έπρεπε να εστιάσουν περισσότερο στην προσφορά ή στη ζήτηση;‘. Ως εκ τούτου, η καταγεγραμμένη ως άνω απάντηση θα πρέπει να ερμηνευθεί σ’ αυτό το πλαίσιο”

Σημείωση: Οι απόψεις που καταγράφονται στο Πάνελ εκφράζουν ατομικά τους απαντήσαντες και όχι αναγκαστικά τους φορείς τους.

Share